Skip to main content

God litteratur forbedrer dine sociale evner

{snippet modul199}
 
{module 187}

Om du har Christian Jungersen eller Dan Brown liggende på natbordet kan være afgørende for dine sociale evner. Gode romaner kan nemlig ikke bare give store oplevelser, men er også afgørende for din sociale indsigt.

Det viser undersøgelser, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Science, hvor forskere fra The New School for Social Research konstaterer at skønlitteratur - som eksempelvis Christian Jungersens "Du forsvinder" - forbedrer færdigheder og tankeprocesser, der er grundlæggende for komplekse sociale relationer - og samfundsfunktioner.

Forskerne David Comer Kidd og professor i psykologi Emanuele Castano udførte fem forsøg for at måle effekten af skønlitteratur på deltagernes Theory of Mind (ToM), der er de komplekse sociale færdigheder ved "tankelæsning" - altså at forstå andres mentale tilstande.

De valgte tre typer bøger til deres undersøgelse: litterær fiktion , populær fiktion og faglitteratur. Skønlitteraturen fandt de ved at tage de sidste års finalister ved National Book Award eller vinderne af 2012 PEN/O. Henry Prize for noveller, populær fiktion var baseret på Amazons hitlister og faglitteraturen blev udvalgt fra Smithsonian Magazine.

Efter at deltagerne havde læst tekster fra en af de tre genrer, afprøvede Kidd og Castano deres ToM-evner ved hjælp af flere respekterede test. En af disse test beder deltagerne om at se på sort-hvide fotografier af skuespilleres øjne og angive de følelser, de mener at skuespilleren udtrykker. En anden test er Yoni-testen, som omfatter både affektive (følelser fremkaldt af sindsophidselse) og kognitive forsøg.

Efter de fem eksperimenter konstaterede forskerne, at deltagere, der havde læst skønlitteratur, klarede sig markant bedre i ToM testene end deltagerne, der læste populær-litteratur eller faglitteratur.

Kun god litteratur hjælper

Undersøgelsen viser, at ikke al fiktion kan forbedre ToM, men at den litterære kvalitet er en afgørende faktor. De skønlitterære tekster, der blev anvendt i forsøgene havde meget forskelligt indhold og emner, men alle resulterede i høje ToM-tal.

"Det første eksperiment viste, at skønlitteratur i forhold til faglitteratur forbedrer resultaterne af en affektiv ToM opgave. De næste fire eksperimenter understreger, at denne effekt er specifik for litterær fiktion," skriver forskerne.

Forskerne mener at årsagen til at skønlitteratur har så stor indflydelse på læserens sociale evner er et direkte resultat af de måder, som den involverer læseren på. I modsætning til populærlitteratur kræver skønlitteratur et intellektuelt engagement og kreativ tænkning fra deres læsere.

"Den moderne litterære romans metoder adskiller den fra de fleste bestsellere - thrillers såvel som romancer. Gennem brug af stilistiske virkemidler stiller skønlitteratur nye krav til sine læsere," skriver Kidd og Castano.

"Ligesom i det virkelige liv er skønlitteratur fyldt med komplicerede individer, hvis inderste liv sjældent kan gennemskues og kræver yderligere analyse."

"Vi ser denne forskning som et skridt i retning af en bedre forståelse af samspillet mellem en bestemt kulturel genre, altså litterær fiktion, og affektive og kognitive processer," siger Kidd og Castano.