Skip to main content
Rosacea kan medføre alvorlig rødmen af ansigtshuden.

Derfor bliver du ramt af rosacea

Tusinder af danskere lider af hudlidelsen rosacea, der langsomt udvikler sig fra rødmen til rødmossethed, og nu mener forskerne at have fundet årsagen.

{snippet start}

Det er desværre ikke nogen simpel forklaring, som forskerne ved Case Western Reserve University i Cleveland har fundet frem til.

Deres nye undersøgelse tyder nemlig på at årsagen er halvt miljømæssig og halvt genetisk.

På miljøsiden er udsættelse for sol den væsentligste årsag. Men fedme, alkohol og hjertesygdomme synes også at øge risikoen.

"Set i bakspejlet er det ikke en komplet overraskelse at risikoen er 50-50, men vi vidste det ikke," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Daniel Popkin.

"Vi har nu stærke beviser for, at der helt klart er en genetisk årsag," understreger Popkin, der er lektor i dermatologi.

Hvis der er andre i din familie, der har rosacea, skal du overveje om du kan tåle solen, bør undgå alkohol og fed mad, der kan øge din risiko for hjertesygdomme.

"Livsstilen kan helt sikkert dæmpe sygdommen," siger Popkin, der først og fremmest understreger vigtigheden af solbeskyttelse.

{module also huden}

Rosacea begynder ofte ved at man har let ved at rødme og udvikler sig gradvist til rødme på næsen, hagen, kinderne, forhovedet og endda i øjnene og kan føre til det, man kalder portvinsnæse. Rødmen kan blive mere intens henover tiden og føre til et generelt rødmosset udtryk med synlige blodårer. Nogle gange kan det også føre til fortykket hud, knopper og pusfyldte bumser.

Behandling indbefatter medicin og laserbehandling, peeling og elektrokirurgi for at genopbygge de berørte områder. Men der er ingen egentlig kur.

Ukontrolleret, kan sygdommen forværres og mindske en persons livskvalitet. I undersøgelser, har mere end ni ud af 10 patienter rapporterede udflagning selvtillid og selvværd, siger rosacea samfund.

Tvillinge-undersøgelse

Den nye undersøgelse er baseret på studier af 275 par tvillinger.

233 par var enæggede tvillinger og 42 tveæggede tvillingepar, der var mellem 18 og 80 år.

Alle besvarede spørgsmål om deres livsstil og sygdomshistorie og gennemgik en hudundersøgelse, der gav forskerne mulighed for at graduere deres rosacea-tilstand fra ingen til svær rosacea.

Resultaterne viste, at genetik syntes at bidrage med 46 procent af rosacea risikoen.

Resten af ​​den observerede risiko blev tilskrevet større soleksponering (UV-stråling), ældre alder, et højere BMI (en indikator for fedme), rygning, alkohol, hjertesygdomme og / eller hudkræft.

Sammenhængene med fedme og hjertesygdomme var en overraskelse, siger forskerne, der har fået deres undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Journal of American Medical Association.

"Hvis du har tegn på rosacea, eller tror at du måske har det pga. dine forældre, så sørg for at blive klogere på sygdommen og reducer din UV-eksponering, alkohol og fødevarer, der kan forårsage rødmen," siger dr. Lawrence Eichenfield, der er chef for børn og unge-dermatologi ved University of California, San Diego.

rosacea, huden