Så meget D-vitamin skal du spise for et sundt hjerte
Er dit indhold af D-vitamin i blodet under en vis grænse øger det din risiko for hjerteproblemer.
Talrige undersøgelser har forbundet D-vitaminmangel med hjertekar-problemer, men en ny undersøgelse hævder at have identificeret præcist hvor lavt et indhold af D-vitamin, der øger en persons risiko.
Kroppens vigtigste kilde til D-vitamin er solen, men bl.a. fede fisk og æg indeholder også vitaminet i mindre mængder.
Får man ikke sol nok eller spiser for lidt fisk om vinteren risikerer man D-vitamin mangel, som måles i blodet ved at registrere niveauet af en markør kaldet 25-hydroxyvitamin D (25-OHD).
D-vitamin er vigtig for sunde knogle ved at fremme optagelsen af kalcium, men undersøgelser tyder i stigende grad på at vitaminet også kan spille en vigtig rolle for et sundt hjerte. D-vitamin mangel øger risikoen for forhøjet blodtryk, hjerteanfald og hjertesygdom.
Og ifølge den nye undersøgelse er et indhold af 25-OHD på mindst 30 nanogram/ml normalt, selvom nogle forskere hidtil har hævdet, at et indhold på 15 ng/ml er sikkert.
Det højere niveau er baseret på hvordan D-vitamin indhold påvirker helbredet hos mere end 230.000 patienter i en database.
Forskerne opdelte hver patient i en af fire grupper afhængig af deres indhold af 25-OHD
- mindre end 15 ng/ml
- 15-29 ng/ml
- 30-44 ng/ml
- mere end 45 ng/ml
I løbet af de næste tre år registrerede forskerne hver forekomst af større hjertekar-problemer, herunder koronar hjertesygdom, hjerteanfald, slagtilfælde og hjertesvigt samt forekomsten af nyresvigt og død.
Forskerne fandt, at patienter med et 25-OHD-niveau under 15 ng/ml var 35 procent mere tilbøjelige til at få et hjertekar-problem i de efterfølgende tre år end deltagerne i de tre andre grupper.
Selv om forskerne anbefaler et niveau på mindst 30 ng/ml, så tyder disse resultater på, at et 25-OHD niveau mellem 15 og 30 ng/ml ikke bør gøre personer bekymrede over risikoen for øgede hjertekar-problemer. Og D-vitamin tilskud ser ikke ud til forbedre hjertehelbredet yderligere.