Skip to main content

Derfor får du forkølelsessår

{snippet modul199}
 
{module 187}

Rigtig mange mennesker får igen og igen irriterende forkølelsessår, mens andre går helt fri, og nu har forskerne fundet ud af hvorfor.

En ny undersøgelse viser, at det er en genmutation, der er skyld i miseren. Forkølelsessår i form af små blærer på og omkring læberne skyldes en herpes simplex virus type 1 (HSV-1), og mellem 80 og 90 pct. af os er smittet med den, men det er kun omkring en fjerdedel, der får hyppige forkølelsessår.

Skotske forskere analyserede blodprøver fra personer, der er berørt af forkølelsessår, og de fandt, at patienterne har en mutation i et gen kaldet IL28B. Denne mutation betyder, at kroppen ikke giver et tilstrækkeligt immunforsvar for HSV-1.

{module 205}

"De fleste mennesker bærer herpes simplex virus, men indtil nu har vi aldrig vidst, hvorfor kun nogle af dem udvikler forkølelsessår,"  siger professor Jürgen Haas, fra University of Edinburgh.

"Når vi nu ved, at menneskers modtagelighed for de involverede vira har noget med generne at gøre, så forstærker det behovet for ikke kun at forske i udviklingen af virus selv, men også folks modtagelighed for infektion," siger han.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet PLoS patogener, og ifølge det, er IL28B genet også knyttet til hepatitis C-patienter. Hvis genet er muteret, er patienterne  mindre tilbøjelige til reagere så godt på behandling.