Skip to main content

Derfor får du dårlige gaver

Får du ofte gaver fra dine veninder, som du ikke ønsker og mistænker mere er deres egne ønsker, så er det formentlig fordi de tager jeres venskab for givet.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Baylor University's Hankamer School of Business, hvor forskerne har sammenlignet venskabers karakter med evnen til at give gode gaver.

Resultaterne er baseret på undersøgelser af 1.272 personer på tværs af fem studier, der viser, at personer, der føler sig sikre på venskaber, er de mest tilbøjelige til at projicere deres egne opfattelser over på andre. Omvendt er de personer, der er mest usikre på deres venskaber mindre tilbøjelige til at antage, at andre deler deres egne præferencer og mindre tilbøjelige til at træffe valg for andre baseret på deres personlige holdninger.

"Du tror, ​​at selvsikre mennesker med mange venner og sunde personlige relationer ville være bedre til at give gaver, men det er ikke tilfældet," siger Meredith David, der er lektor i marketing og forfatter på undersøgelsen, som er udgivet i tidsskriftet Psychology & Marketing.

"Denne undersøgelse viser, at personer, der er usikre på deres relationer, og som har færre tætte personlige forhold, bedre kan forudsige, hvad en person kan lide."

Trygge personer forventer, at andre vil være tilgængelige og støttende, når det er nødvendigt. Usikre personer har mindre positive forventninger til andre og bekymrer sig konstant om relationer.

"Resultaterne af denne undersøgelse strider imod til tidligere forskning, som siger, at trygge forhold er det bedst, og usikre forhold kun er forbundet med negative adfærd og resultater," siger David.

"Min undersøgelse tyder på, at trygge forhold måske ikke altid er de bedste eller mest optimale."

Sikre individer, sagde David, har tendens til at være ældre, i et engageret forhold og tjener en højere indkomst. Anxious individer tendens til at være yngre, single og tjene en lavere indkomst.

Personer med et trygt venskab er mere tilbøjelige til at vælge en gave baseret på hans / hendes egne præferencer. En usikker person er mere tilbøjelig til at overveje, hvad modtageren kan lide, og vil sjældent vælge ud fra på sine personlige præferencer.

"Et vigtigt budskab her er, at folk i trygge venskaber bør være opmærksomme på deres tilbøjelighed til at give ting, de selv kan lide," siger David.