Derfor er det så svært at beslutte sig for skilsmisse

At blive skilt eller droppe sin partner kan være en af de sværeste overvejelser i vores liv - og det er der mange grunde til.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Utah, hvor professor Samantha Joel har prøvet at få folk til at sætte ord på deres overvejelser.

"De fleste undersøgelser om skilsmisser har været prædiktive og forsøgt at forudsige, om et par forbliver sammen eller ej, men vi ved ikke meget om beslutningsprocessen - hvad er de specifikke årsager, fordele og ulemper, folk overvejer?" siger Joel.

I den første fase af undersøgelsen rekrutterede forskerne deltagere til en anonym undersøgelse - herunder personer, der var i gang med at afgøre, om de skulle gå fra deres partner eller ej.

Deltagerne blev stillet åbne spørgsmål om deres specifikke grunde til både at blive og forlade et forhold.

Det gav en liste med 27 forskellige grunde til at blive i et forhold og 23 grunde til at ville forlade det.

Grundene blev derefter omdannet til et spørgeskema, der blev givet til en anden gruppe deltagere, der forsøgte at afgøre, om de skulle afslutte et datingforhold eller ægteskab.

De ugifte havde været sammen i gennemsnitligt to år, mens de gifte deltagere i gennemsnit havde været sammen i ni år.

I begge tilfælde var deltagernes overvejelser de samme.

Øverst på listen over at vælge at blive var:

  • følelsesmæssig intimitet
  • investeringen i forholdet
  • og en følelse af forpligtelse.

Øverst på listen over at vælge at forlade forholdet var:

  • problemer med en partners personlighed
  • tillidsbrud
  • følelsesmæssig isolation

Uanset om deltagerne var gift eller ej gav de de samme grunde til at ænske at forlade forholdet.

Men forskerne fandt betydelige forskelle i ønsket om at blive mellem de to grupper.

Deltagere, der var i et ugift forhold, sagde, at de overvejede at blive pga. positive grunde som deres partners personlighed, følelsesmæssig intimitet og glæde ved forholdet. Gifte deltageres begrundelse handlede mere om deres investering i forholdet, familieansvar, frygt for usikkerhed og logistiske problemer.

Og omkring halvdelen af ​​deltagerne sagde, at de havde grund til både at blive og forlade deres partner, hvilket tyder på ambivalens om deres forhold.

"Det mest interessante for mig var, hvordan ambivalente mennesker havde det med deres forhold. De følte sig virkelig i syv sind," siger Joel, der har fået studiet offentliggjort i tidsskriftet Social Psychological and Personality Science.

"At gå fra hinanden kan være en virkelig vanskelig beslutning. Du kan se på et forhold udefra og sige 'du har nogle virkelig uløselige problemer, du burde blive skilt' men indefra er det en virkelig vanskelig ting at gøre og jo længere du har været i et forhold, jo sværere ser det ud til at være."

De fleste, siger Joel, har standarder og afgørende ideer om hvilken type, de ønsker at date eller gifte sig med, men glemmer det ofte, når de møder nogen.

"Mennesker bliver forelsket af en grund," siger Joel.

"Fra et evolutionært perspektiv kan det at finde en partner for vores forfædre måske have været vigtigere end at finde den rigtige partner. Det kan være lettere at komme ind i relationer end at komme ud af dem."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?