Sådan kan hvalpe gøre jeres parforhold mere kærligt

Er din partners kærlige blik på dig kølnet med årene, så prøv at sende ham billeder af dig selv blandet med billeder af hvalpe eller andre kære dyrebilleder.

 

Ja, man tænker at det er løgn, men det kan ifølge et nyt forsøg vise sig, at ændre hans syn på dig i en mere positiv retning.

Det er ikke ualmindeligt, at det kniber med at holde lidenskaben i live med årene, selv om man ikke ændrer adfærd - eller måske derfor.

Derfor har et team af psykologer anført af James K. McNulty fra Florida State University forsøgt at finde en psykologisk metode til at ændre vores tanker om vores partner - og altså ikke adfærden - for at se om det kunne forbedre parforholdet.

Specifikt ønskede forskergruppen at finde ud af, om det var muligt at forbedre den ægteskabelige tilfredshed ved subtil ændring af de umiddelbare, automatiske sammenhænge, der styrer den måde vi tænker på vores ægtefæller.

"En ultimativ kilde til vores følelser overfor vores nærmeste kan reduceres til, hvordan vi forbinder vores partnere med positiv påvirkning, og disse sammenhænge kan komme fra vores partnere, men også fra ikke-relaterede ting som hvalpe og kaniner," forklarer McNulty, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Hvis man gentagne gange forbinder en meget positiv stimulering med en ikke-relateret, kan det med tiden skabe positive sammenhænge - det mest kendte eksempel på denne slags betingede reaktioner er Pavlovs hunde, som savlede ved lyden af ​​en klokke efter at have været udsat for flere sammenkoblinger af kød og lyden af klokken.

Forskerne designede deres undersøgelse på samme måde. Billeder af ens ægtefælle blev gentagne gange parret med meget positive ord eller billeder (som hvalpe og kaniner). I teorien skulle de positive følelser, som disse billeder og ord fremkalder, automatisk blive forbundet med ægtefællen.

Men et er Pavlovs hunde, et andet er kærlighedsudfordrede parforhold.

Forskerne fandt 144 ægtepar, alle under 40 år og gift i mindre end 5 år, til at deltage i eksperimentet. I gennemsnit var deltagerne omkring 28 år og omkring 40 procent af parrene havde børn.

I begyndelsen af ​​undersøgelsen besvarede parrene en række forholdsrelaterede spørgsmål og et par dage senere kom ægtefællerne til laboratoriet for at gennemføre en måling af deres umiddelbare, automatiske holdninger til deres partner.

Hver ægtefælle blev bedt om individuelt at se en kort kavalkade af billeder en gang hver tredje dag i 6 uger - bl.a. med billeder af deres partners ansigt, der altid var parret med positive stimuli (f.eks. et billede af en hvalp eller ordet "vidunderligt"). I en kontrolgruppe var partnerens ansigt istedet matchet med neutrale stimuli (f.eks. et billede af en knap).

Parrene gennemførte også hurtige vurderinger af deres partnere hver anden uge i 8 uger. For at måle deres holdning indirekte blev hver ægtefælle bedt om så hurtigt som muligt at angive deres følelser med positive og negative ord efter hurtigt at have set billeder af en række ansigter - inklusiv deres partners ansigt.

Dataene viste, at forsøget fungerede: Deltagere, der blev udsat for positive billeder parret med deres partners ansigt, viste mere positive automatiske reaktioner på deres partner i løbet af eksperimentet sammenlignet med dem, der så neutrale sammenkoblinger.

Endnu vigtigere viste det sig at frsøget forbedrede den samlede ægteskabskvalitet: De mere positive automatiske reaktioner på partneren medførte forbedringer i den ægteskabelige tilfredshed i løbet af undersøgelsen.

"Jeg var faktisk lidt overrasket over, at det fungerede," forklarer McNulty.

"Al den teori jeg gennemgik om betingede reflekser antydede, at det burde fungere, men de almindelige teorier om relationer og selve ideen om, at noget så enkelt og uafhængigt af ægteskab skulle kunne påvirke folk ægteksbaleige følelser, gjorde mig skeptisk."

Det er vigtigt at bemærke, at forskerne ikke argumenterer for, at adfærd i et forhold er irrelevant for ægteskabelig tilfredshed.

De nye resultater tyder imidlertid på, at en kortvarig påvirkning af automatiske opfattelser kan være nyttig som en del af ægteskabsrådgivning eller for f.eks. soldater, der er på langvarige udstationeringer.

"Forskningen blev faktisk lavet på baggrund af et tilskud fra forsvarsministeriet - jeg blev bedt om at konceptualisere og afprøve en hurtig måde at hjælpe ægtepar med at håndtere stressen ved separation og udstationering," siger McNulty.

"Vi vil virkelig gerne udvikle en procedure, der kan hjælpe soldater og andre mennesker, der har problemer med deres relationer."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?