Skip to main content

Din datter skal kende sin helbreds-arv

{module 177}
 

Fortæl din datter alt om dit helbred, så hun ved, hvad hun kan risikere at arve. Måske er hun ikke umiddelbart interesseret i at høre om det, men det kan blive afgørende for hendes egen sundhed.

Dengang dine børn var små, havde du formodentlig fuldstændig styr på deres sygdomme og helbredsmæssige udvikling. Men nu er rollerne byttet om. Din datter skal kende til alt, hvad du har oplevet med hensyn til din sundhed, så hun har muligheden for at håndtere de ting, du måske har givet videre i arv.

At din datter kender din ’sygejournal’ er ikke det samme som, at hun har fået en sundhedsmæssig dom. Tværtimod betyder den fælles viden, at hun har mulighed for at bryde arven og forbedre helbredet både for sig selv og dine børnebørn.

Mange kvinder med store eller voksne børn holder sig nok tilbage mht. kedelige beretninger om skavanker og helbredsproblemer, der dukker op hen ad vejen. Men i stedet for at opfatte den slags søndagsmiddags konversation som trættende og selvoptaget, bør du i stedet tænke på, at der kan være tale om vigtig viden, som i sidste ende kan redde dine børns og børnebørns liv.

Her er seks emner, som dine børn bør vide noget om:

Sådan fungerer mit hjerte

Arvelighed er en stærk faktor, når det gælder hjertesygdom. Og dårligt hjerte er stadig den største ’kvinde-morder’. Dine børn ved jo formodentlig godt, hvis du har haft et hjertetilfælde eller større problemer med hjertet, men de ved måske ikke, hvordan dit blodtryk er. Og husk, at tendens til forhøjet blodtryk kan spores tre til fire generationer. Hvis du har haft et hjertetilfælde og især hvis du har haft et hjertetilfælde før du er fyldt 60 år, øger det dine børns risiko med 25 til 50 pct.

Dr. Nieca Goldberg, der er medicinsk direktør i Tisch Center for Women’s Health på NYU Langone Medicial Center i New York, opfordrer til, at man reagerer på den viden.

”Find ud af, om du har højt blodtryk, diabetes eller højt kolesterol,” siger hun og anbefaler, at man tænker i hjertesund kost og motion, hvis der er disposition i familien.

Sådan var min overgangsalder

Hvis du er forbi overgangsalderen, kan du fortælle din datter en del om, hvad hun kan vente sig af den tid.

”Hedeture, nattesved, dårlig søvn er nogle gange arveligt,” siger Nieca Goldberg.

Og dr. JoAnn Pinterkton, professor i underlivssygdomme ved University of Virginia, siger, at man godt kan forvente at komme i overgangsalderen omkring samme tid som sin mor.

Anser din datter dine udfordringer ved overgangsalderen som advarsler til sig selv, kan hun selv gøre noget for, at hendes overgangsalder bliver mindre problemfyldt. Hun kan spise en kost, der er rig på omega-3, hun kan sikre, at hun får tilstrækkeligt med D-vitamin og hun kan holde igen med alkohol.

Har vi kræft i familien

Kræft er for mange stadig en så frygtindgydende sygdom, at man vægrer sig ved at tale om den. Men det er vigtigt at overtræde et eventuelt tabu, for arvelig disposition for kræft skal frem på bordet.  Hvis du eller din mor f.eks. har haft bryst-, æggestok- eller tarmkræft, bør dine børn tale med lægen om mulige undersøgelser. Det er selvfølgelig ikke alle, der skal gøre drastiske ting af hensyn til den øgede risiko. Men det er værd at tale med lægen om det og overveje, om man f.eks. vil indføre livsstilsændringer i den anledning.

Sådan var min graviditet

Suk. Mange kvinder kan tale i timevis om deres graviditeter og fødsler. Men det er væsentlig viden for dine døtre. Havde du svært ved at blive gravid, er det muligt, at dine døtre også har det problem. Måske skal de lade sig fertilitetsteste på et tidligere tidspunkt end man ellers ville tage en forsinket graviditet alvorligt. Generelt er det sådan, at din datters egen alder er mere afgørende for, om hun bliver gravid, end arveligheden. Men hvis de to ting spiller sammen, kan det have afgørende betydning.

Man kan også arve visse graviditetsrelaterede skavanker som graviditetsdiabetes eller svangerskabsforgiftning. Har du haft sådanne problemer, bør din datter nævne det for lægen, når hun bliver gravid.

Men du skal ikke bekymre dig for meget. Og især skal din datter ikke have for mange stressede tanker om evt. problemer med at blive gravid. At stresse over mulige fertilitetsproblemer kan netop øge niveauet af stresshormoner, som så igen kan gøre det svært at blive gravid. Angsten kan blive et selvopfyldende profeti.

Er vi psykisk sunde i familien

Psykisk sygdom er måske ikke noget man talte om i din barndom. Mange familier har indtil for nylig været utilbøjelige til at tale om f.eks. familiemedlemmers depression. Men da både depression og maniodepression er arveligt, kan det være nyttigt at kende familiens historie. Det betyder ikke, at man skal gå i panik, hvis der er en disposition. Men hvis man er opmærksom på symptomerne, har man også muligheden for at få hjælp, hvis og så snart sygdommen viser sig.

Er du blevet flere centimeter lavere

Det at man synker lidt sammen i kroppen kan måske godt anses for at være en uskyldig del af at blive ældre. Men faktum er, at det er et meget almindeligt symptom på dårlige knogler. Der er stor arvelig disposition for knogleskørhed, og netop denne sygdom kan man gøre noget ved at forebygge. Motion, kost med mange fedtfattige mælkevarer eller sojaprodukter er godt for knoglerne, ligesom man bør sørge for at få nok D-vitamin.