Skip to main content

Lad bare ungerne se TV

Børnenes TV-kiggeri har meget mindre indflydelse på deres sociale udvikling end forældrenes attitude har.
 
{module 133}

Eksperter har i mange år troet, at de mindstes TV-forbrug kunne ødelægge deres sociale udvikling. Den teori er nu manet i jorden.

Så er det slået fast. Selv om ungerne ser TV og spiller computerspil i timevis, så ødelægger det ikke deres sociale udvikling.

Det fastslår det britiske Medical Research Council, der har studeret mere end 11.000 før-skole børns sociale udvikling og adfærd.

Forskerne fandt i.flg. Archives of Diseases in Childhood en lille sammenhæng mellem dårlig social udvikling og TV-kiggeri, men de slår fast, at det er forældrenes attitude som rollemodeller, der har den største indvirkning på ungernes sociale udvikling.

Men der er dog et men. For forskerne råder forældre og andre voksne til at begrænse børnenes TV-kiggeri, så der også bliver tid til at lege med kammeraterne.

I den britiske undersøgelse indgik godt 11.000 børn på fem år. Af dem så 65 pct. TV i en til tre timer om dagen, 15 pct. så TV i mere end tre timer pr. dag, og to pct. så slet ikke TV

Elektronisk underholdning

Af de børn, der så TV i mere end tre timer om dagen, kunne forskerne notere en lille stigning i børnenes samværsproblemer, når de blev 7 år. Efter det syvende år bemærkede de, at både drengene og pigerne havde noget nemmere ved at ryge i flæsket på hinanden, fortælle små løgnehistorier og mobbe andre. Den indvirkning havde ungernes brug af computerspil ikke, ligesom der heller ikke var nogen sammenhæng mellem TV-kiggeri eller anden skærm fornøjelse og udfordringer som hyperaktivitet, samvær med kammerater og mobning.

Lederen af MRC´s afdeling for sundhedsforskning i Glasgow, Dr. Parker, siger, at undersøgelsen viser, at TV-kiggeri i sig selv ikke hæmmer børnenes psykosociale udvikling. Hun mener til gengæld, at man bør fokusere på den dynamik, der er i den enkelte familie, og at det mere sandsynligt spiller ind, hvad ungerne ser, og hvor meget de får forklaret undervejs.

Modsat i Storbritannien så mener forskere i USA, at for meget TV-kiggeri kan give de fem-årige koncentrationsproblemer, når de når syv-årsalderen. Her anbefaler de pædiatriske retningslinjer, at børn højst må se to timers ikke-voldelige undervisningsprogrammer om dagen.

Herhjemme har vi jo ikke den slags retningslinjer. Så hvad det lige er, du som forælder eller bedsteforælder skal rette dig efter, må foreløbig nok være op til dig selv og din samvittighed!