Lykkeligt ægteskab? Fem ting kvinder skal lære

Et rigtig godt parforhold kan virke helt magisk.
Og når man ser lykkelige par sammen, tror man måske, at de tilfældigvis bare passer perfekt sammen.

 

Men sådan er det som regel ikke. Der er formodentlig tale om hårdt arbejde – og om stor bevidsthed hos parterne om, hvad der skal til for at få forelskelsen og kærligheden til at vare.

To eksperter giver her deres bud på, hvad kvinder bør gøre – og måske især IKKE gøre – for at holde flammen ved lige. Og nogle af svarene ligger i soveværelset.

Ved første øjekast virker deres råd måske lidt gammeldags, men de er nok snarere helt nede på jorden og nærmest snusfornuftige.

Det kan f.eks. handle om at sige, hvad man faktisk mener. Kvinder har det med at gå og putte med det, og deres partner er jo ikke tankelæser.

At blive gift er nemt nok. At forblive gift er straks meget sværere – det siger statistikken jo. Men vi kan aktivt gøre nogle små ting, for at undgå at bidrage til de triste skilsmissetal.

Vær klar i spyttet

I de ægteskaber, der fungerer bedst, har parterne fra begyndelsen været gode til at sige, hvad de forventer sig med hensyn til fordeling af arbejdet i hjemmet, penge, familie osv. Det siger terapeut Eli Karam, PhD og assisterende professor i parterapi ved University of Louisville.

Men mange par har slet ikke sådanne diskussioner. De kører efter Eli Karams mening bare på en følelsesmæssig auto-pilot.

Mange parter i et parforhold går ud fra, at ting bare skal være som da de selv var børn. Og hvis det fungerede for deres forældre, så fungerer det også for dem. De tænker ikke på, at deres partner er vokset op med andre normer. Virkeligheden kan være en helt anden end den de er vant til, og det handler om at sætte ord på. F.eks. nævner Eli Karam, at mange kvinder forventer, deres mand ændrer sig, når de får børn. Men eksperterne ved, at tilfredsheden med ægteskabet tager et dyk, når det første barn er født. Hvis man var forberedt på det, ved at kunne tale direkte om tingene inden, så ville det være nemmere at navigere, når forhindringerne kommer.

Tal ikke så højt…

Nej, det handler ikke om at kvinder skal hviske. Heller ikke, at det kan ødelægge et ægteskab, hvis kvindens stemme er for høj.

Men ligegyldigt om manden eller kvinden taler, så gælder det om at være opmærksom på ens egen stemme og på, hvilke signaler stemmelejet sender.

Bare stemmen er en smule negativ eller har en aggressiv snert, så er ordene næsten ligegyldige.

Susan Heitler, PhD, med psykologisk specialklinik i Denver og forfatter til bogen ’Power of Two’ om ægteskabet, anbefaler, at man gør en indsats for at udtrykke sig respektfuldt.

Hun mener, at parter i et parforhold til hver en tid skal give udtryk for uenigheder. Men det handler om at finde løsninger i stedet for at køre en konflikt op – bare ved at skrue op for stemmen.

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Kvinder bedre til at vurdere andres følelser

Kvinder bruger flere områder af hjernen til at identificere andres mentale tilstand end mænd og det er vigtigt at tage højde for i behandling af psykiske problemer.

Sådan er jeg sluppet af med min daglige migræne

Ved at ændre kosten, så den indeholder mindre tyramin, er det lykkedes Helle Torpegaard at undgå sine daglige migræneanfald, så hun i dag kun sjældent rammes af de ulidelige smerter. Nu har hun skrevet en bog med titlen Migrænekuren.

Middelhavskost reducerer din risiko for slagtilfælde

Middelhavskost med mere fisk, frugt og nødder, grøntsager og bønner samt mindre kød og mælk reducerer risikoen for slagtilfælde hos kvinder over 40 år, men ikke hos mænd.

Ændring af spisetider kan slanke dig

Mindre ændringer i hvornår du spiser morgenmad og aftensmad kan reducere dit kropsfedt, men det kan være svært for de fleste.

Derfor skal du tabe dig inden det er for sent

Hvis du vil tabe dig, så skal du ikke vente til du er gået på pension, for så risikerer du både tidligere død og hoftebrud.

Træning påvirker ikke starten på overgangsalderen

Håbet om at meget motion og hård fysisk træning kan udsætte risikoen for tidlig overgangsalder, bliver afvist i en ny undersøgelse af over 100.000 kvinder.

Midaldrende kvinder falder meget oftere

Kvinder har allerede fra 40 års-alderen en markant øget risiko for at falde og dermed risiko for hoftebrud og hjernerystelse.

Små gåture øger blodtilførslen til hjernen

Sidder du dagligt ned i mange timer i træk, så øger det din risiko for demens og kognitive problemer. Men rejser du dig op og går små ture på kontoret, så hjælper det.