Kvinder køber dyre tasker for at hindre utroskab

 

Nogle kvinder køber ikke bare dyre tasker og andre lækre ting fordi de kan lide det, men føler sig simpelthen nødt til det for at forhindre andre kvinder i at snuppe deres mænd.

Designertasker og fede sko er en måde at udtrykke stil og klasse på. Det kan også give ekstra selvtillid og signalere, at man har styr på tilværelsen. Men en ny undersøgelse foretaget på University of Minnesota, viser, at årsagen også kan være at man vil skabe en barriere mod andre kvinder.

Ved 5 eksperimenter med i alt 649 kvinder i forskellige aldre og med forskellige sociale forhold, fandt forskerne ud af, hvordan luksusvarer ofte fungerer som et signal til andre kvinder, der kunne udgøre en fare for ens parforhold.

Det kan måske forklare, at amerikanske kvinder i gennemsnit åbenbart bliver nødt til at købe 3 nye tasker om året – og mon danske kvinder er meget mere sparsommelige?

Associeret professor ved Carlson School of Management Vladas Griskevicius siger, at nogle kvinder bruger deres nyindkøb til at vise andre kvinder, at de skal bakke baglæns.

Forskerne undersøgte, hvordan andre kvinder opfatter en kvindes forhold ud fra, hvilke luksusvarer hun har. Og de fandt frem til at kvinder, der har lækre ting, opfattes om at have en partner, der elsker dem.

Det er altså årsagen til, at de ikke vil flirte med en mand, hvis kone er velforsynet med luksusvarer, uanset hvem der har betalt for tingene.

Hold dig fra min mand

I et andet studie fik de samme forskere kvinder til at føle jalousi ved at få dem til at forestille sig en anden kvinde flirte med deres mand. Kort derefter lod forskerne kvinderne i en tilsyneladende helt anden sammenhæng vælge tasker med designerlogoer – og resultatet var, at når kvinderne var jaloux, valgte de logoer, som var dobbelt så store end i andre situationer.

”Følelsen af, at dit forhold er truet af andre kvinder, får automatisk nogle kvinder til at ’flashe’ Gucci, Chanel og Fendi overfor andre kvinder,” forklarer forskerne.

”En designertaske og et par dyre sko ser ud til at beskytte dem.”

Endnu en undersøgelse foretaget af de samme forskere viser, at når et parforhold er truet, ønskede kvinder ikke bare dyre tasker, biler, mobiltelefoner og sko, de brugte også 32 pct. mere af deres egne penge på denne følelsesstyrede forbrugsfest.

Forskningen viser, at luksusvarerne spiller en vigtig rolle i et parforhold, men at mænd og kvinder forbruger af forskellige årsager. Griskevicius og kolleger har tidligere vist, at mænd ofte køber dyre produkter for at prale overfor det modsatte køn og tiltrække kvinder som mulige partnere. Det nye studie har vist, at kvinder ofte ønsker sig dyre ting med andre kvinder i baghovedet og for at få medsøstre til at holde sig væk fra deres mænd.

”At de fleste kvinders luksusvarer er købt for at imponere andre kvinder forklarer, hvorfor mænd har svært ved at forstå, at en håndtaske skal koste mange tusinde kroner. Kvinders designervarer er skabt for at imponere andre kvinder, ikke mænd,” siger Griskevicius.

Endnu et overraskende resultat ved forskningen, var, at når jalousi fik kvinder til at ønske sig luksusvarer, så gjaldt det både kvinder i parforhold og for singlekvinder.

Mange singlekvinder ønsker sig designertasker og lignende – ikke for at sige til andre kvinder, at de skal holde sig væk, men for at beskytte deres kommende forhold. Luksusforbrug blandt kvinder har åbenbart meget at gøre med underliggende statussignaler i kvindegrupper, mener forskerne.

Undersøgelsen blev offentliggjort i Journal of Consumer Research.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Kvinder bedre til at vurdere andres følelser

Kvinder bruger flere områder af hjernen til at identificere andres mentale tilstand end mænd og det er vigtigt at tage højde for i behandling af psykiske problemer.

Sådan er jeg sluppet af med min daglige migræne

Ved at ændre kosten, så den indeholder mindre tyramin, er det lykkedes Helle Torpegaard at undgå sine daglige migræneanfald, så hun i dag kun sjældent rammes af de ulidelige smerter. Nu har hun skrevet en bog med titlen Migrænekuren.

Middelhavskost reducerer din risiko for slagtilfælde

Middelhavskost med mere fisk, frugt og nødder, grøntsager og bønner samt mindre kød og mælk reducerer risikoen for slagtilfælde hos kvinder over 40 år, men ikke hos mænd.

Ændring af spisetider kan slanke dig

Mindre ændringer i hvornår du spiser morgenmad og aftensmad kan reducere dit kropsfedt, men det kan være svært for de fleste.

Derfor skal du tabe dig inden det er for sent

Hvis du vil tabe dig, så skal du ikke vente til du er gået på pension, for så risikerer du både tidligere død og hoftebrud.

Træning påvirker ikke starten på overgangsalderen

Håbet om at meget motion og hård fysisk træning kan udsætte risikoen for tidlig overgangsalder, bliver afvist i en ny undersøgelse af over 100.000 kvinder.

Midaldrende kvinder falder meget oftere

Kvinder har allerede fra 40 års-alderen en markant øget risiko for at falde og dermed risiko for hoftebrud og hjernerystelse.

Små gåture øger blodtilførslen til hjernen

Sidder du dagligt ned i mange timer i træk, så øger det din risiko for demens og kognitive problemer. Men rejser du dig op og går små ture på kontoret, så hjælper det.