Skip to main content

Hold dig fra fedtdiæter

{module 177}
 

Nye forskningsresultater viser, at diæten kan øge risikoen for diabetes og hjerte-karsygdomme

Alle de, der syntes, at nu var der endelig kommet en udholdelig diæt, hvor salatbladene og gulerødderne med god samvittighed kunne udskiftes med fløde, smør og kød i store mængder, må nu tænke om igen.

To nye studier viser nemlig, at LCHF-diæten (low carb, high fat), hvor man udskifter kylhydrater med fedt og protein, kan være farlig for ellers raske mennesker.

Udover at øge risikoen for hjerte-kar sygdomme og diabetes, får diæten også koncentrationsevnen og humøret til at falde hos dem, der følger den.

Fakta om fedtdiæter

Fedtdiæten består af få kulhydrater og meget fedt.

Formålet med diæten er at få det bedre og gå ned i vægt ved at erstatte kulhydrater med fedt. Det holder blodsukkeret på et jævnt og lavt niveau, hvilket betyder, at det fedtlagrende hormon insulin også er lavt. LCHT fortalerne fremhæver da også, at diæten er god til diabetikere.

I fedtdiæt skal man undgå pasta, ris, kartofler, brød, frugt og lavkalorie fedtprodukter. I stedet skal man spise mere kød, kylling, fisk, fløde, ost, æg og grøntsager, der er dyrket over jorden.

Det viser to studier fra henholdsvis Harvard School of Public Health og Oxford University, hvor man I Oxford foretog studiet over fem dage.

”Det er interessant at se, at det er den store mængde animalsk protein, der ser ud til at øge risikoen”, siger Lena Ljungkrona-Falk, der er vcedirektør i det svenske Diætist forbund.

Hun siger, at der er mange, der får det godt af fedtdiæten, men at diætisterne ikke mener, man kan slå alle over en kam. ”Det er mere komplekst end som så,” siger hun.

Leversvigt

Hun har sammen med to andre diætister indsamlet bivirkningsrapporter fra folk, der har været på LCHF-kost mellem 2009 og 2010.

Her viste resultaterne, at 20 havde fået forhøjet fedt i blodet i forbindelse med deres kostomlægning til fedtdiæten. I fire tilfælde var der tale om alvorlige bivirkninger, bl.a. et tilfælde af skrumpelever og leversvigt.

Lena Ljungkrona-Falk går i rette med, at fortalerne for fedtdiæten nu også er begyndt at vende sig til børn og børnefamilier. ”Det føles ikke rigtigt,” siger hun.

En af de største svenske fortalere for fedtdiæten, Annika Dahlqvist, mener ikke,  man kan drage nogen konklusioner af de to studier.

”Fem dage er for lidt til at drage en konklusion om langtidsvirkningerne. Og det går heller ikke, at man i et studie korrigerer for alle småvariationer, f.eks. kan det fedt, der er i forarbejdede chacuterivarer være farligt, mens rødt kød kan være nyttigt. Derfor kan man ikke drage nogen konklusioner, når man sammenligner,” siger hun.