E-cigaretter reducerer immunsystemets modstandsdygtighed og gør lungeceller mere sårbare overfor giftigheder.E-cigaretter reducerer immunsystemets modstandsdygtighed og gør lungeceller mere sårbare overfor giftigheder.

E-cigaretter gør dig mindre modstandsdygtig

E-cigaretter udsætter lungerne for giftigheder, reducerer immunsystemets effektivitet og fremmer bakterie-aktivitet, som kan gøre dem mere dødbringende.

 

Det viser nye forsøg fra University of California-San Diego (UCSD), hvor forskerne har testet virkningerne af e-væske fra syv forskellige producenter.

Forskerne udsatte mus for e-cigaret dampe i en time om dagen, 5 dage om ugen i 4 uger.

Resultaterne viste, at inflammatoriske markører i luftvejene og blod fra mus efter indånding e-dampe var 10% højere end i ueksponerede mus. Bakterier, der havde været udsat for damp fra e-cigaretter, var desuden mere virulente hos mus inficeret med lungebetændelse.

Når mus blev inficeret med normal MRSA (methicillinresistente Staphylococcus aureus), en antibiota-resistent "superbakterie", døde 25% af musene efter at være blevet udsat for dampene. Mus, som ikke var udsat for e-dampene, overlevede til gengæld. Med andre ord bliver MRSA-bakterier mere virulent når de udsættes for e-cigaret damp.

Forskerne observerede, at bakterielle patogener, der blev udsat for e-cigaret damp, trivedes bedre. Dampen hjalp MRSA-bakterierne til at danne biofilm, at klæbe til og invadere luftvejsceller og modstå det menneskelige immunsystems forsvar.

Nogle af de observerede ændringer hos musen er de samme som dem, der ses i luftvejene og blod hos almindelige cigaretrygere. Andre er karakteristiske for kræft hos mennesker eller inflammatorisk lungesygdom.

Resultaterne var de samme, uanset hvilket mærke af damp, der brugtes.

"Denne undersøgelse viser, at e-cigaret damp, ikke er godartet. Ved høje doser, kan det direkte dræbe lungeceller, hvilket er skræmmende. Vi vidste allerede, at indånding af opvarmede kemikalier, herunder e-væske ingredienserne nikotin og propylenglycol, muligvis ikke er godt for dig. Dette arbejde bekræfter, at indånding af e-cigaret dampe dagligt fører til ændringer af det inflammatoriske miljø inde i luftvejene," siger Dr. Laura E. Crotty Alexander fra UCSD School of Medicine.

Hun siger, at det endnu ikke er klart, hvilke lunge- og systemiske sygdomme, der vil være følgen af inhalation af e-cigaret damp, men data tyder på, at de inflammatoriske forandringer vil medføre akutte forgiftninger.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?