Røgelsespinde indeholder måske kræftfremkaldende stoffer.Røgelsespinde indeholder måske kræftfremkaldende stoffer.

Er røgelse farligt for dit helbred?

Røgelse er måske ikke bare en uskyldig hyggespreder, men bør måske udstyres med en advarsel som på cigaretpakker.

 

Det antyder i hvert fald den første undersøgelse, der evaluerer de sundhedsmæssige risici forbundet med indendørs brug. Sammenligning mellem røgelse og cigaretrøg førte til nogle overraskende resultater.

Røgelse er en traditionel og almindelig praksis i mange familier og i de fleste templer i Asien. Det bruges ikke kun til religiøse formål, men også på grund af sin behagelige duft. Under afbrændingen frigives partikelstof i luften.

Dette kan indåndes og lande i lungerne og forårsage en inflammatorisk reaktion.

Selv om røgelse tidligere har været mistænkt for at bidrage til udviklingen af ​​lungekræft, leukæmi og hjernetumorer har der ikke været lavet meget forskning om røgelses helbredsrisici.

Den nye undersøgelse fra det Sydkinesiske University of Technology har vurderet de sundhedsmæssige risici forbundet med at bruge røgelsei hjemmet og sammenlignet disse resultater med studier af cigaretrøg. To typer af røgelse blev testet. Begge indeholdt agarwood og sandeltræ, som er blandt de mest almindelige ingredienser. Tests blev udført, blandt andet for at måle virkningerne af røgelse og cigaretrøg på Salmonella teststammer og på æggestokceller hos hamstere.

Kræftrisiko

Røg fra røgelse viste sig at være mutagene, hvilket betyder, at det indeholder kemiske egenskaber, der potentielt kan ændre genetisk materiale som vores DNA, og dermed forårsage mutationer. Det var også mere cytotoksisk og genotoksisk end cigaretter. Det betyder, at røgelse røg potentielt er mere toksisk for en celle, og især for dens genetiske indhold. Mutagener, genotoxiner og cytotoksiner er alle blevet forbundet med udviklingen af kræft.

Røgen fra røgelsen bestod næsten udelukkende (99 procent) af ultrafine og fine partikler, og vil derfor sandsynligvis have sundhedsskadelige virkninger. Tilsammen indeholdt røgen fra de fire slags røgelser 64 forbindelser. Mens nogle af disse er irritanter eller kun lidt skadelige (hypotoxiske), var ingredienserne i to af prøverne kendt for at være meget giftige.

"Det er klart, at der er behov for større bevidsthed og styring af de sundhedsmæssige risici forbundet med brændende røgelse i indendørs miljøer," siger chefforsker Rong Zhou, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskrift Environmental Chemistry Letters.

Han pointerer dog, at man ikke kan konkludere, at røgelse er mere giftigt end cigaretrøg. Den lille stikprøve, det enorme udvalg af røgelsespinde på markedet og forskellen på hvordan det bruges i forhold til cigaretter skal tages i betragtning.

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?