Dropper du smøgerne kan du undgå at dø alt for tidligt.Dropper du smøgerne kan du undgå at dø alt for tidligt.

2 ud af 3 rygere dør før tid

 

To tredjedele af rygerne vil dø tidligt, hvis de ikke holder op, viser resultaterne af en ny undersøgelse, der samtidig tyder på, at det aldrig er for sent at holde op med at ryge.

Forskere har analyseret data fra mere end 200.000 mennesker, der deltager i en undersøgelse foretaget af Sax Institute i Australien. Studiet er en langsigtet undersøgelse af sund aldring.

"Vi vidste, at det er noget skidt at ryge, men vi har nu direkte uafhængige beviser, der bekræfter de foruroligende resultater”, siger Emily Banks, der videnskabelig direktør for Sax undersøgelsen og forsker ved Australian National University.

"Selv med det lave antal rygere, vi har i Australien, så fandt vi, at rygere har tre gange så stor risiko for tidlig død af de, der aldrig har røget. Vi fandt også, at rygerne vil dø omkring 10 år tidligere end ikke-rygere," siger hun.

Hold op!

Sammenlignet med ikke at ryge, fordobler kun 10 cigaretter om dagen risikoen for at dø tidligt. Og ryger man en pakke om dagen øges risikoen fire til fem gange, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet BMC Medicine .

Forskerne har længe ment, at rygerelaterede sygdomme ville dræbe omkring halvdelen af rygerne tidligt, men nyere forskning har sat tallet så højt som 67 pct. Denne undersøgelse giver yderligere tiltro til den højere dødsrisiko, siger forfatterne.

Resultaterne giver et vigtigt budskab til rygerne, siger Scott Walsberger fra det australske cancer råd.

"Det er aldrig for sent at holde op, uanset hvad din alder eller, hvor meget du ryger sag," siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?