Måske skal du starte dit rygstop i perioden efter ægløsning, hvor dit hormon-niveau er højere.Måske skal du starte dit rygstop i perioden efter ægløsning, hvor dit hormon-niveau er højere.

Cyklus har betydning for kvinders rygestop

 

Har du stadig menstruation kan det have betydning for din succes med rygestop fordi din rygetrang er størst i begyndelsen af cyklus.

"Vores data viser, at ukontrollerbar trang til at ryge er stærkere i begyndelsen af den follikulære fase, der begynder efter menstruationen. Hormonelle fald i østrogen og progesteron forværrer måske abstinenser og øger aktiviteten af neurale kredsløb, der er forbundet med trang," siger Adrianna Mendrek fra University of Montreal, der står bag den ny undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Psychiatry Journal.

Hun mener, at det derfor kan være lettere for kvinder at stoppe med at ryge i midten af den luteale fase, dvs. efter ægløsning, når indholdet af østrogen og progesteron er forhøjet.

Undersøgelsens resultater er baseret på 34 mænd og kvinder, som hver røg mere end 15 cigaretter om dagen og fik lavet MR hjerneskanninger mens de enten så på neutrale billeder eller billeder, der øger rygetrangen. Kvinderne blev scannet to gange - en gang i begyndelsen af den follikulære fase af deres menstruationscyklus og derefter igen i midten af lutealfasen. Deres østrogen- og progesteronniveauer blev også målt.

Færre end en ud af ti formår at holde fast i deres rygestop efter et år, og kvinder har sværere ved at holde op end mænd, selv når de ryger lige meget. Også i forsøg med mus og andre gnavere har forskere observeret kønsforskelle i afhængigheden af nikotin og andre stoffer.

"Hunrotter bliver hurtigere afhængige, og er villige til at arbejde hårdere for at få den samme dosis," forklarer Mendrek.

Det fik Mendrek og hendes kolleger til at overveje, om kvinder måske har en højere risiko for afhængighed, og om kønshormoner kan være grunden.

Situationen er dog meget vanskeligere at gennemskue når det handler om mennesker. Hver ryger er unik i forhold til hans eller hendes brug af tobak, personlig historie, personlighed, sociale situation og miljø.

"Stress, angst og depression er sandsynligvis de vigtigste faktorer at tage i betragtning," siger Mendrek.

Forskerne lavede undersøgelsen med to specifikke mål for øje. Det første var at kontrollere, om der er kønsforskelle i de neurale kredsløb knyttet til rygetrang. Den anden var at bestemme, om de elektrocortikale ændringer i forbindelse med rygestop hænger sammen med hormonudsving.

Der blev ikke fundet signifikante forskelle mellem mænd og kvinder når det handlede om de neurale kredsløb, men målinger af kvindernes hjerneaktivitet viste at deres aktivitetsmønstre varierede betydeligt med deres menstruationscyklus. Visse områder af deres frontale, temporale og parietale cortex afslørede større aktivitet under follikelfasen, mens lutealfasen medførte begrænset aktivitet i hippocampus.

Det tyder på at den bedste periode, at stoppe med at ryge er midt i lutealfasen, men forskerne understreger, at det kun var en pilotundersøgelse og at der også kan ligge mange psykosociale årsager til grund for kvindernes succes eller fiasko med rygestop, som undersøgelsen ikke har taget højde for.

Men Mendrek mener at undersøgelsen understreger behovet for at tage højde for kønsforskelle, når man anbefaler rygestop til kvinder.

"En større viden om de neurobiologiske mekanismer, der styrer afhængighed bør gøre det muligt at målrette behandlingen efter rygernes profil," siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?