Skip to main content
Drømmer du om et liv med evigt solskin og en brun hud, så vær opmærksom på at det kan påvirke dit indhold af D-vitamin.

Solbrune risikerer lavere D-vitamin niveau

Når din hud bliver brun, så kan det godt være at du føler dig mere attraktiv, men til gengæld ser det ud til at reducere dit niveau af D-vitamin.

{snippet start}

D-vitamin produceres i huden, når den bliver udsat for solens ultraviolette UV-stråling, men når du bliver brun for at beskytte kroppen mod strålerne blokerer det samtidig for produktionen af D-vitamin.

Det viser en ny brasiliansk undersøgelse, der nyligt blev præsentere på Endocrine Societys årsmøde i Boston.

"Vores forskning viste, at de fleste mennesker, der boede i et område 8 grader syd for ækvator, havde et indhold i blodet på under 30 ng/ml (nanogram per milliliter) D-vitamin," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Francisco Bandeira, der er lektor i medicin og chef for afdelingen for Endokrinologi og diabetes ved University of Pernambuco Medical School i Recife, Brasilien.

Normalt anbefales et indhold af D-vitamin i blodet på mindst 30 ng/ml og helst over 40-50 ng/ml, men især om vinteren kommer danskere langt under det niveau.

Ubdersøgelsen er baseret på 986 mennesker mellem 13 og 82 år gamle, der bor i byen Recife i en tropisk region 8 grader syd for ækvator i Brasilien med meget sol og ekstremt høj UV-bestråling.

Alle undersøgelsens deltagere blev dagligt udsat for meget sol uden regelmæssigt at bruge solcreme eller tage D-vitamintilskud.

{module also knogler}

"Vores resultater tyder på, at hudens garvning, som er en naturlig beskyttelse mod de skadelige virkninger af UV-bestråling, begrænser den gradvise stigning i D-vitamin mod optimale koncentrationer."

Forskerne evaluerede hver deltagers hud på den såkaldte Fitzpatrick-skala, der giver en indikation af om huden har tendens til at blive brun eller forbrændt.

De beregnede også hvor mange timers sol hver deltager fik per uge og gangede med hvor stor del af kroppen, der blev udsat.

{module also dvitamin}

Selv om personer med større eksponering for sol havde hud, der var mere garvet og havde mindre D-vitaminmangel end andre deltagere, de fleste af dem med meget høj daglig eksponering havde serum D-vitamin-niveauer under det normale cutoff.

Samlet set havde 72 procent af deltagerne D-vitaminmangel, og deres gennemsnitlige D-vitamin niveau var kun 26,06 ng/ml. Især ældre deltagere havde tendens til D-vitamin-mangel og til at få mindre sol på kroppen end personer med normale niveauer.