Skip to main content
Den bedste kilde til D-vitamin er solen, men du kan også få D-vitamin gennem kosten - hovedsageligt ved at spise fede fisk.

D-vitamin kan sikre dig mod hjertekar-sygdom

Jo lavere dit indhold af D-vitamin er i blodet, des større er din risiko for hjerteanfald, slagtilfælde, hjertesvigt og andre hjertekar-problemer.

{snippet start}

Det viser en undersøgelse fra Intermountain Medical Center Heart Institute i Salt Lake City, Utah, hvor forskere har analyseret to mål for niveauet af D-vitamin hos 4.200 personer mellem 52 og 76 år, hvoraf omkring en fjerdedel havde diabetes og omkring 70 procent havde koronararteriesygdom.

Resultaterne viste, at personer med lave niveauer af både total D-vitamin og biotilgængeligt D-vitamin var mere tilbøjelige til at få hjertekar-problemer.

Biotilgængeligt D-vitamin er D-vitamin, som er blevet absorberet i blodbanen, men ikke er knyttet til de omgivende proteiner.

Holdet fokuserede på at måle deltagernes niveauer af forskellige D-vitamin metabolitter - stoffer, der er produceret under stofskiftet - for at se, om de var forbundet med øget risiko for hjertetilfælde.

Forskerne forklarer, at kun 10-15 procent af det totale D-vitamin er frie til at påvirke de røde blodceller kaldet målceller. De fleste D-vitamin metabolitter er allerede bundet til proteiner.

De mener, at det er vigtigt at finde ud af hvor mange af ​​disse "ubundne" D-vitamin metabolitter - som biotilgængeligt D-vitamin - der er tilgængelig for at påvirke målceller.

Forskerne opdagede, at de ved at måle både de totale niveauer af D-vitamin og niveauet af biotilgængeligt D-vitamin, opnåede den højeste nøjagtighed i muligheden for at forudsige risikoen for hjertekar-problemer.

Med andre ord har personer med lave niveauer af både total D-vitamin og biotilgængeligt D-vitamin størst risiko for hjerteanfald, slagtilfælde, hjertesvigt og hjertekar-død.

"Denne undersøgelse er den første, der vurderer sammenhængen mellem D-vitamin metabolitter med hjertekar-problemer. Og den kan betyde, at man skal ændre på hvor meget ​​D-vitamin man skal ordinere," siger hjerte-kar-epidemiolog dr. Heidi May, der er chefforsker på undersøgelsen, som netop er præsenteret på American College of Cardiology Scientific Sessions i Chicago, Illinois.