Skip to main content
Fisk, æg og champignons er blandt de bedste naturlige kilder til D-vitamin, når der ikke er sol nok.

Så meget D-vitamin skal du spise for et sundt hjerte

Er dit indhold af D-vitamin i blodet under en vis grænse øger det din risiko for hjerteproblemer.

{snippet start}

Talrige undersøgelser har forbundet D-vitaminmangel med hjertekar-problemer, men en ny undersøgelse hævder at have identificeret præcist hvor lavt et indhold af D-vitamin, der øger en persons risiko.

Kroppens vigtigste kilde til D-vitamin er solen, men bl.a. fede fisk og æg indeholder også vitaminet i mindre mængder.

Får man ikke sol nok eller spiser for lidt fisk om vinteren risikerer man D-vitamin mangel, som måles i blodet ved at registrere niveauet af en markør kaldet 25-hydroxyvitamin D (25-OHD).

D-vitamin er vigtig for sunde knogle ved at fremme optagelsen af ​​kalcium, men undersøgelser tyder i stigende grad på at vitaminet også kan spille en vigtig rolle for et sundt hjerte. D-vitamin mangel øger risikoen for forhøjet blodtryk, hjerteanfald og hjertesygdom.

Og ifølge den nye undersøgelse er et indhold af 25-OHD på mindst 30 nanogram/ml normalt, selvom nogle forskere hidtil har hævdet, at et indhold på 15 ng/ml er sikkert.

Det højere niveau er baseret på hvordan D-vitamin indhold påvirker helbredet hos mere end 230.000 patienter i en database.

Forskerne opdelte hver patient i en af ​​fire grupper afhængig af deres indhold af 25-OHD

  • mindre end 15 ng/ml
  • 15-29 ng/ml
  • 30-44 ng/ml
  • mere end 45 ng/ml

I løbet af de næste tre år registrerede forskerne hver forekomst af større hjertekar-problemer, herunder koronar hjertesygdom, hjerteanfald, slagtilfælde og hjertesvigt samt forekomsten af ​​nyresvigt og død.

Forskerne fandt, at patienter med et 25-OHD-niveau under 15 ng/ml var 35 procent mere tilbøjelige til at få et hjertekar-problem i de efterfølgende tre år end deltagerne i de tre andre grupper.

Selv om forskerne anbefaler et niveau på mindst 30 ng/ml, så tyder disse resultater på, at et 25-OHD niveau mellem 15 og 30 ng/ml ikke bør gøre personer bekymrede over risikoen for øgede hjertekar-problemer. Og D-vitamin tilskud ser ikke ud til forbedre hjertehelbredet yderligere.