Skip to main content

Restaurantmad er proppet med fedt og kalorier

{module 177}
 
{module 187}

Næsten alle typer restaurantmad indeholder store mængder af kalorier, fedt og salt. Og det er svært at gennemskue, hvilket måltid på menuen, der er værst.

Så hvis du ofte går ud og spiser, skal du være opmærksom på, at et måltid kan indeholde så meget fedt og salt, at du bare ved et enkelt måltid får dækket hele dit dagsbehov.

I hvert fald hvis danske restauranter minder om de nordamerikanske.

Problemet er bl.a., at vi ofte kommer til at spise for meget, fordi restauranternes portioner er store, og at vi ikke ved, hvad det er vi spiser.

To nye undersøgelser viser, at restauranter kan være så usunde steder at spise, at de bidrager til fedmeepidemien og de øgede antal hjertesygdomme i den vestlige verden.

Og Mary Scourboutakos fra University of Toronto, der står bag en canadisk undersøgelse om indholdet af restaurantmad på 19 kæderestauranter , siger, at det værste er, at man ikke kan forudsige, hvilket måltid, der er mest usundt. Hun efterspørger fedt- og saltmarkeringer på menukortet.

I  hendes studie undersøgte forskerne 685 måltider og 156 desserter fra 19 kæderestauranter. Det viste sig, at en gennemsnitlig morgenmad, frokost eller aftensmåltid indeholdt 1.128 kalorier.

Og dertil kommer, at måltiderne typisk indeholder 151 pct. af den mængde salt, som anbefales som dagsdosis, 89 pct. af det fedt, der anbefales, 83 pct. af det anbefalede transfedtsyre og 60 pct. af det kolesterol, der højst bør indtages dagligt.

Spis vietnamesisk eller japansk

Noget lignende de samme resultater viser en undersøgelse fra det amerikanske Human Nutrition Research Center on Aging ved Tufts University i Medford, der ligesom den første undersøgelse er offentliggjort i JAMA Internal Medicine. 

Her analyserede forskerne 157 måltider fra 33 restauranter i Boston-området og fandt ud af, at de mest almindelige retter i restauranter, indeholdt mere end halvdelen af de kalorier, et menneske skal have i løbet af dagen.

Og det viste sig, at 73 pct. af måltiderne havde over halvdelen af de 2.000 kalorier, det anbefales et voksent menneske skal spise. Det ser ud til, at store portioner er nøglen til problemet, og tidligere undersøgelser har da også vist, at mennesker har tendens til at spise, hvad de får på tallerkenen.

Måltider med det højeste gennemsnit af kalorier kom især fra italienske restauranter (1.755 kalorier) og kinesiske (1.474 kalorier). De restauranter, der servede mindst kalorierige retter var vietnamesiske (922 kalorier) og japanske (1.027 kalorier).