Skip to main content

Aminosyre i mange madvarer spreder måske kræft

En enkelt proteinbyggesten, der findes i masser af almindelige fødevarer, kan være nøglen til at bremse spredning af en ofte dødelig type brystkræft.

{snippet start}

 

Det antyder en ny undersøgelse, hvor forskere fra bl.a. Center for Bioinformatik og Functional Genomics i Cedars-Sinai har studeret effekten af at begrænse aminosyren asparagin hos mus med triple-negativ brystkræft.

Fødevarer rige på asparagin omfatter mejerivarer, valle, oksekød, fjerkræ, æg, fisk, skaldyr, asparges, kartofler, bælgfrugter, nødder, frø, soja og fuldkorn, mens de fleste frugter og grøntsager har et lavt indhold af asparagin.

"Vores undersøgelse føjer sig til et voksende antal beviser, der tyder på, at kosten kan påvirke sygdommens forløb," siger Simon Knott fra Cedars-Sinai og en af førsteforfatterne på undersøgelse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Hvis undersøgelser med menneskeceller bekræfter resultaterne kan begrænsning af kræftpatienters indtag af ​​asparagin være en mulighed for at øge effekten af eksisterende behandlinger og for at forhindre spredning af brystkræft, siger Knott.

Forskerne studerede triple-negative brystkræftceller, som vokser og spredes hurtigere end de fleste andre typer kræftceller. Det kaldes tredobbelt negativt, fordi det mangler receptorer til hormonerne østrogen og progesteron og kun producerer lidt af et protein kaldet HER2. Som følge heraf modstår det almindelige behandlinger - der retter sig mod disse faktorer - og har derfor en dødelighed over gennemsnittet.

Tidligere studier har vist, at de fleste tumorceller forbliver i det primære bryststed, men en delmængde af celler forlader brystet og går ind i blodbanen. Disse celler spreder sig til lungerne, hjernen og leveren.

Forskerne opdagede, at asparaginsyntetase - de enzymceller, der bruges til at lave asparagin - i en primær tumor, var stærkt forbundet med senere kræftspredning afhængig af deres udseende.

Forskerne fandt også, at metastase blev meget begrænset ved at reducere asparaginsyntetase, behandling med kemoterapien L-asparaginase eller en begrænsning af kosten.

Det viste sig at når musene fik mad med meget asparagin, så spredte kræftcellerne sig hurtigere.

"Resultaterne viser meget tydeligt, at ændringer i kosten kan påvirke både, hvordan et individ reagerer på primær terapi og deres risiko for at den dødelige sygdom spredes," siger undersøgelsens seniorforfatter Gregory J. Hannon, der er professor i kræftmolekylær Biologi og direktør ved Cancer Research UK Cambridge Institute, University of Cambridge i England.

Forskerne overvejer nu at gennemføre et klinisk forsøg i tidlig fase, hvor sunde deltagere vil få en kost med meget lidt asparagin. Hvis kosten resulterer i nedsat asparagin-niveau, vil det næste videnskabelige trin indebære et klinisk forsøg med kræftpatienter. Denne undersøgelse ville sandsynligvis anvende kostbegrænsninger såvel som kemoterapi og immunterapi, siger forskerne, der mener at begrænsningen af asparagin i kosten muligvis også kan påvirke andre former for metastaserende kræft.