Skip to main content

To pølser om ugen øger din risiko for brystkræft

Spiser du for mange pølser, frikadeller, skivepålæg og andet forarbejdet kød kan du have en øget risiko for brystkræft.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Institute of Health and Wellbeing ved University of Glasgow, hvor forskere har gennemgået data fra UK Biobank, der har rekrutteret 273.466 kvinder i alderen 40-69 år mellem 2007 og 2010.

Kvinderne er blevet spurgt ind til deres kostvaner og andre livsstils-faktorer.

Blandt de 262.195 kvinder, der blev medtaget i undersøgelsen, havde de, der spiste forarbejdet kød, en højere risiko for brystkræft uafhængig af sociodemografiske, livsstil, fedme og andre kostvaner.

Undersøgelsen er blevet offentliggjort i European Journal of Cancer, hvor forskerne foreslår, at den samlede sammenhæng i høj grad er drevet af risikoen for brystkræft efter overgangsalderen.

Det opmuntrende ved undersøgelsen er at almindelige bøffer ikke så ud til at øge risikoen for brystkræft.

Spørgsmålet er hvorfor pølser og andre forarbejdede kødvarer tilsynelaende er mere risikofyldte end den rene vare. Et højere fedtindhold eller tilsætningsstoffer som farvestoffer kan være en forklaring, men faktisk ved forskerne ikke præcist hvofor.

Efter i gennemsnit syv års opfølgning udviklede 4.819 af de 262.195 kvinder brystkræft.

Risikoen for deltagere, der spiste mere end 9 gram forarbejdet kød dagligt, var 21 procent højere. Det svarer til to pølser om ugen.

Forskerne gennemgik også ti tidligere befolkningsstudier med mere end 40.257 tilfælde af brystkræft blandt 1,65 millioner kvinder.

En analyse af disse studier viste at forarbejdet kød var forbundet med seks procent øget risiko for brystkræft, mens kvinder efter overgangsalderen havde en 9 procent højere risiko.