Skip to main content

Planteproteiner sænker dit kolesterol-tal

Erstatter du proteiner fra kød med proteiner fra planter kan du reducere din risiko for hjertekar-problemer.

{snippet start}

Udskiftningen af en til to portioner kødproteiner med proteiner fra planter ser nemlig ud til at reducere det såkaldt dårlige kolesterol, som forskerne mener er årsag til hjertekar-problemer.

Det viser en ny såkaldt meta-analyse, hvor dr. John Sievenpiper på St. Michael's Hospital, har gennemgået tidligere undersøgelser.

Helbredsfordelene kan være endnu større, hvis folk kombinerer planteproteiner med andre kolesterolsænkende fødevarer såsom viskose, vandopløselige fibre fra havre, byg og psyllium og plantesteroler, mener lægen, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American Heart Association.

I alt har han gennemgået 112 forsøg, hvor mennesker tilfældigt placeret i grupper erstattede kødproteiner med planteproteiner i mindst tre uger.

Han så særligt på tre nøglemarkører for kolesterol:

  • det dårlig LDL-kolesterol, som bidrager til fedtopbygningen i arterier og øger risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og perifer arteriesygdom);
  • det såkaldte gode HDL-kolesterol, som måske kan være gavnligt for hjertekar-systemet;
  • apolipoprotein B (proteinerne i dårligt kolesterol, der tilstopper arterier);

Analysen viser, at udskiftning af en til to portioner af animalske proteiner med planteproteiner hver dag - primært soja, nødder og tørrede ærter, bønner, linser og kikærter) - kunne reducere de vigtigste kolesterolmarkører med ca. fem procent. Klog Kost har lavet denne liste over de 35 mest protein-rige planter.

"Det lyder måske ikke af så meget, men da folk i Nordamerika spiser meget lidt planteprotein, er der en reel mulighed her for at opnå nogle små ændringer i vores kostvaner og indse de sundhedsmæssige fordele," siger dr. Sievenpiper.

Tidligere undersøgelser har allerede vist de kolesterolsænkende fordele ved planteproteiner, men resultaterne viser også at de kan sænke kolesterolet mere end animalsk protein. I de fleste af de randomiserede kontrolforsøg erstattede deltagerne mejeriprodukter (animalske proteiner) med proteiner fra soja-produkter.

"Vi ser stor interesse for plantebaserede diæter - fra Middelhavsdiæten til vegetariske diæter. Denne omfattende analyse understreger, at disse kostvaner er sunde for hjertet," mener dr. Sievenpiper.