Skip to main content

Varm te kan beskytte mod øjensygdom

En kop varm te en eller flere gange dagligt kan reducere risikoen for at udvikle den alvorlige øjensygdom, grøn stær.

{snippet start}

Det antyder en mindre undersøgelse fra University of California i Los Angeles (UCLA), hvor forskere har undersøgt om der er en sammenhæng mellem kaffe, te eller sodavand og diagnoser for grøn stær.

Glaukom, der er den lægelige betegnelse for grøn stær, medfører at væsketryk opbygges i øjet (intraokulært tryk), hvilket beskadiger den optiske nerve. Det er en af ​​de førende årsager til blindhed i hele verden med omkring 60 millioner ofre.

Tidligere undersøgelser tyder på, at koffein kan ændre det intraokulære tryk, men hidtil har ingen undersøgelse sammenlignet den potentielle virkning af koffeinholdige og andre drikkevarer på glaukomrisikoen.

Så forskerne kiggede på data fra National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) fra 2005-2006 i USA. Den er en amerikansk årlig undersøgelse af omkring 10.000 mennesker, der er blevet interviewet, har gennemgået fysiske undersøgelser og fået tagetblodprøver, for at måle sundhed og næringsstatus hos voksne og børn.

I 2005-2006 omfattede det også øjentest for glaukom. Blandt de 1678 deltagere, der fik testet øjnene havde 84 (5%) udviklet øjensygdommen.

De blev spurgt, hvor ofte og hvor meget de havde drukket koffeinholdige og koffeinfri drikkevarer, herunder læskedrikke og iste, i de foregående 12 måneder ved hjælp af et spørgeskema.

Sammenlignet med deltagere, der ikke drikker varm te hver dag, havde de, der gjorde, en lavere glaukomrisiko, viste dataene.

Efter at have taget hensyn til potentielt indflydelsesrige faktorer, såsom diabetes og rygning, var te-drikkere 74 procent mindre tilbøjelige til at have glaukom. Hvis de altså drak varm te.

Der blev ikke fundet nogen sammenhæng mellem iste, kaffe, hverken koffeinholdige eller koffeinfri, ej heller koffeinfri te eller sodavand.

Te indeholder antioxidanter og antiinflammatoriske og neuroprotektive stoffer, der har været forbundet med en nedsat risiko for alvorlige tilstande, herunder hjertesygdomme, kræft og diabetes, siger forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i British Journal of Ophthalmology..

Tidligere forskning har antydet, at oxidation og neurodegenerering kan være involveret i udviklingen af ​​glaukom, tilføjer de og konkluderer:

"Der er behov for yderligere undersøgelser for at fastslå betydningen af ​​disse resultater, og om varm te kan spille en rolle i forebyggelsen af ​​glaukom."