Skip to main content

To skiver ost dagligt beskytter mod hjerteproblemer

To skiver ost dagligt kan reducere din risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde.

{snippet start}

Det viser en ny analyse af 15 tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem ost og hjertekar-problemer.

Analysen fra Institut for Ernæring og Fødevarehygiejne på Soochow Universitets Folkeskoleklinik i Kina er offentliggjort i European Journal of Nutrition.

Selv om ost indeholder flere sunde næringsstoffer - som calcium, zink og vitaminerne A og B-12 - har det også et højt indhold af mættede fedtstoffer, hvilket kan øge kolesterolniveauet og øge risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Men den nye undersøgelse antyder, at ost i mindre mængder også kan have den modsatte virkning på hjerte-kar-sundhed.

Resultaterne tyder i hvert fald på at 40 gram dagligt ligefrem beskytter mod hjerkar-problemer.

I alt omfattede de 15 inkluderede undersøgelser i analysen mere end 200.000 deltagere, og virkningerne af ost blev overvåget i mere end 10 år. Størstedelen af ​​undersøgelserne omfattede personer, der ikke led af hjertekar-problemer ved undersøgelsernes start.

Analysen viste, at folk, der regelmæssigt spiste ost, havde op til 18 procent mindre risiko for at udvikle hjertekar-problemer og op til 14 procent mindre risiko for at udvikle koronar hjertesygdom samt op til 10 procent mindre risiko for at få et slagtilfælde.

40 gram ost dagligt synes at reducere risikoen mest.

Analysen understreger adskillige tidligere undersøgelser, der har vist at risikoen ved at spise mættet fedt ikke er entydig og at det ikke nødvendigvis er sundere at spise fedtfrie mejerivarer.

I marts i år viste en undersøgelse fra University College Dublin også at ost ikke øger det såkaldt dårlige kolesterol.

Forskerne undersøgte effekten af ​​mejeriprodukter - mælk, ost, yoghurt, fløde og smør - på markører for kropsfedme og helbred hos 1.500 irere mellem 18 og 90 år.

LDL-kolesterol er et stof, der findes i blod, som hjælper kroppen til at fungere sundt. Men når der er for meget LDL-kolesterol i en persons blod risikerer det at klæber til væggene i arterier og blokere blodstrømmen, hvilket potentielt kan føre til hjertesygdomme og hjerteanfald.

En analyse af de enkelte mejeriprodukter fandt, at ost ikke var forbundet med øget LDL-kolesterol eller kropsfedt.

Dette svarer til nyere forskning fra andre lande, der viser, at det mættede fedt fra ost ikke har en negativ indvirkning på kolesterolprofilen på grund af den unikke sammensætning af næringsstoffer.

"Det vi så, var, at de store osteforbrugere havde et signifikant højere indtag af mættet fedt end deltagere, der spiste ost, men alligevel var der ingen forskel i deres LDL-kolesterol," sagde dr. Emma Feeney fra UCD School of Agriculture and Food Sciences.