Skip to main content

Nødder beskytter dig mod hjertesygdom

Spiser du jævnligt valnødder, mandler og andre nødder har du en mindre risiko for at blive ramt af hjertekar-sygdomme.

{snippet start}

Det antyder verdens hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem nødder og hjertekar-problemer.

Mens mange tidligere studier har set på nødder generelt, så forskerne i denne undersøgelse også på forbindelsen mellem tre bestemte typer nødder/produkter - valnødder, jordnøddesmør og jordnødder, der faktisk er em bælgplante, men har en lignende fedtsyre- og næringsprofil som nødder. Derudover så de på trænødder generelt og på det samlede indtag af alle typer.

Undersøgelsen er baseret på over 210.000 deltagere fra Nurses' Health Study I og II samt Health Professionals Follow-up Study med op til 32 års opfølgning. I alle tre grupper blev information om sygehistorie, livsstil og helbredsforhold indsamlet hvert andet år.

I undersøgelsesperioden dokumenterede forskerne 14.136 hjertekar-tilfælde, herunder 5.910 slagtilfælde.

Undersøgelsen fandt, at der var en omvendt sammenhæng mellem indtag af nødder og hjertekarsygdom eller koronar hjertesygdom. Jo flere nødder, des mindre risiko.

Efter at have kigget på det individuelle indtag af nødder, konstaterede forskerne, at nødder en eller flere gange om ugen var forbundet med en 19 procent lavere risiko for hjertekar-sygdomme og 21 procent lavere risiko for koronar hjertesygdom. Deltagere, der spiste hhv. jordnødder eller trænødder to eller flere gange om ugen havde hhv. 13 procent og 15 procent lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, henholdsvis 15 procent og 23 procent lavere risiko for koronar hjertesygdom sammenlignet med dem, der aldrig spiste nødder.

Jordnødder reducerer således ikke risikoen lige så effektivt som trænødder - måske fordi de ofte er saltede.

Deltagere, der spiste nødder mindst fem gange om ugen, havde en 14 procent lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og en 20 procent lavere risiko for koronar hjertesygdom end deltagere, der aldrig eller næsten aldrig spiste nødder. Resultaterne var det samme, når man regnede på forbruget af alle nødder, jordnødder og valnødder hver for sig. Undersøgelsen viste at jordnødder og valnødder reducerede risikoen for slagtilfælde, mens det ikke gjaldt for jordnøddesmør og overraskende nok heller ikke trænødder generelt.

"Vores resultater understreger anbefalinger om at øge indtagelsen af ​​en række forskellige nødder for at reducere risikoen for kronisk sygdom," siger Marta Guasch-Ferre, der er hovedforfatter for undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology.

"Ideelt set bør yderligere undersøgelser teste virkningerne af langvarigt forbrug af nødder på hårde kardiometaboliske hændelser," skriver dr. Emilio Ros fra Endokrinologi og Ernærings-afdelingen på Hospital Clínic i Barcelona i en redaktionel kommentar til undersøgelsen.

"I mellemtiden kan rå nødder, helst ubearbejdede, betragtes som naturlige sundhedstilskud, der let kan indarbejdes i enhver hjertebeskyttende kost til fremme af en sund aldring," skriver han.