Skip to main content

Spil computerspil og bliv bedre til at multitaske

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du bare spiller computerspil i en måned, vil du være i stand til at multitaske på lige fod med de helt unge spilnørder.

Computerspil er ikke kun sjov underholdning. De kan også være med til at afværge de påvirkninger af hjernen, som uundgåeligt kommer med alderen, så man bedre bliver i stand til at multitaske. Endda så godt, at man i nogle tilfælde bliver bedre til det end de helt unge spilnørder.

Det viser et nyt studie fra University of California, hvor sunde midaldrende, der var i stand til at tænke og huske normalt for deres alder blev testet. Resultaterne viste, at de, der jævnligt spillede, blev bedre i stand til at huske. Og efter en måneds praksis, var de i stand til at multitaske endnu mere effektivt end teenagere.

"Jeg tror, folk snart kommer til at bruge computerspil til at træne deres hjerner," siger dr. John Krakauer fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore.

Udover at computerspil åbenbart kan hjælpe på evnen til at multitaske, så tyder noget også på, at de kan hjælpe i diagnosticering og behandling af psykiske problemer.

I studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature, indgik et specielt designet computerspil, NeuroRacer. Spillet krævede, at spillerne skulle multitaske eller jonglere med flere ting på en gang.

{module 205}

Resultaterne var så lovende, at forskerne mener, computerspil i fremtiden muligvis også kan gavne folk med ADHD eller depression. To lidelser, der hæmmer koncentrationsevnen.

Spil løs!

Forskerne testede 174 raske voksne i alderen 20 til 80 år. De blev alle bedt om at spille det specialudviklede computerspil, og her viste resultaterne, at evnen til at multitaske faldt med alderen Unge i 20'erne mistede 28 pct. af deres evne til at multitaske, mens voksne i 30´erne havde et fald på 39 pct., når de skulle gøre to ting på en gang.

Herefter ønskede forskerne at se i hvor høj grad, folk kunne blive bedre til at multitaske. I det forsøg deltog 46 raske mennesker i alderen 60 til 85 år. De blev inddelt i tre grupper. 16 blev bedt om at spille spillet en time om dagen tre gange om ugen, 15 spillede en version af et spil, der kun krævede, at de skulle koncentrere sig om en ting ad gangen, mens de sidste 15 overhovedet ikke skulle spille.

Efter en måned kunne forskerne konstatere, at de, der havde spillet og multitasket ofte, var langt bedre end deres jævnaldrende i de to andre grupper. Forbedringerne var mellem 65 og 16 pct., og nogle af deltagerne blev endda blevet bedre end de 20-årige.

Yderligere tests, som målte hjernens elektriske aktivitet, viste et løft i de områder, der er ansvarlige for kognitiv kontrol, og de færdigheder, der hjælper hjernen med at skifte mellem forskellige aktiviteter.

Forbedringerne varede i omkring seks måneder efter, at deltagerne var holdt op med at spille.