Skip to main content
En tur i haven med riven eller med frøposen kan blive starten på en slankere sommer.

Gå i haven og bliv slank

{module 177}
 

Så er det på høje tid at komme i haven. Det er sundt og dejligt. Nye tal viser, at det også er slankende.

Og selv for storbyboere er der ingen undskyldning for ikke at komme ud og få nogle grøntsager i jorden. Tværtimod. De seneste år er begrebet ‘urban gardening’ eller storbyhaver dukket op flere og flere steder. Bl.a. i København er allerede etableret flere grønne oaser til borgernes fælles glæde.

Og nu viser det sig, at det ikke bare er rigtig hyggeligt at dyrke et fælles område midt i byen, det er også direkte slankende at være involveret i de stadig mere udbredte storby-initiativer med dyrkning af grøntsager. 

Læs også: Gåture bedre for dit blodtryk end løb

Udover at mange byboere nyder at være fælles om at dyrke sunde grøntsager og tilmed at få noget sundt at spise, så viser en ny undersøgelse, at deltagerne i disse topmoderne projekter også taber sig.

En gruppe forskere fra University of Utah har fundet ud af, at deltagere i storbyhaver er mindre tilbøjelige til at blive overvægtige. For kvinderne i undersøgelsen gjalt det, at de var mere end 46 pct. mindre overvægtige eller fede end dem, som ikke havde fat i hakke og rive, mens der for mænd var hele 64 procents forskel.

To BMI-point lavere

Det skal nævnes, at undersøgelsen er støttet af Salt Lake Citys organisation for storbyhaver, men forskerne står inde for resultaterne og siger, at de viser, hvor værdifulde storbyhaver kan være for helbredet. Forskerne mener, at byplanlæggere bør tage resultaterne med i deres overvejelser, både når det handler om at bygge nye boligområder og om renoveringen af gamle kvarterer.

Læs også: Fem råd til at booste din forbrænding

Undersøgelsen, som er offentliggjort i American Journal of Public Health, inkluderede 198 personer, der deltog i Salt Lake Citys storbyhaveprojekt. Forskerne målte deltagernes BMI og sammenlignede med BMI hos ægtefæller, søskende og naboer. Resultatet var, at de, der deltog i projektet, havde et BMI, der var mellem 1.84 og 2.36 point lavere end kontrolgruppens. Det svarer til, at kvinderne var 5-6 kg. lettere end deres medsøstre og at mændene var 8-9 kg. slankere end andre mænd i deres omgivelser.

Læs også: Ondt i ryggen? Gå en tur

Forskerne konkluderer, at de helbredsmæssige gevinster ved at dyrke grøntsager i storbyen måske også medfører en større bevidstgørelse om sundhed. Udover at deltagerne var lettere, viste det sig også, at de var mindre stressede og, at de havde færre symptomer på depression.