Skip to main content

Sådan undgår du at drikke for meget

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du kun fylder et vinglas halvt, når du vil forsøde tilværelsen, så er der stor sandsynlighed for, at du forbliver sund uden at indtage for meget alkohol.

I en ny undersøgelse bad forskerne 74 studerende og universitetsansatte om at hælde rød- og hvidvin i forskellige glas. Indholdet kom fra flasker, der havde varierende mængder af vin. Deltagerne blev bedt om at ophælde den mængde, de betragtede som normalt.

De, der havde en "tommelfingerregel" om, hvor meget de skulle hælde op - eksempelvis en begrænsning til kun et halvt glas eller to fingre fra toppen - hældte mindre vin end dem uden faste retningslinjer.

"Omkring 70 pct. af deltagerne anvendte reglen om kun at hælde et halvt glas op, og de hældte betydeligt mindre op, omkring 20 pct.," siger undersøgelses forfatter Laura Smarandescu, der er assisterende professor på Iowa State University.

"Det er en stor forskel. Vi foreslår derfor, at man bruger tommelfingerregelen med kun at fylde glasset halvt, da det har stor betydning for, hvor meget folk hælder op og forhindrer dem i at drikke for meget,” siger hun.

BMI har også betydning

Forskerne fandt også, at body mass indexet (BMI) påvirkede, hvor meget vin mænd hældte op. Blandt de mænd, der ikke havde nogen tommelfingerregel, hældte de overvægtige eller fede mænd 31 pct. mere op, mens de der lå omkring midten af et normalt BMI hældte 26 pct. mere op.

BMI påvirkede ikke i samme grad, hvor meget kvinderne hældte op, men de, der lå omkring midten af et normalt BMI hældte 27 pct. mindre op, når de brugte reglen om kun at fylde glasset halvt end de, der ikke anvendte den regel, skriver International Journal of Drug Policy .

Samlet set hældte mændene mere vin op end kvinderne, medmindre de hældte efter et halvt glas reglen.

Forskerne havde en forventning om, at mænd altid hælder mere op end kvinder, uanset hvad. Men de fandt ud af, at mænd, der bruger tommelfingerreglen uanset deres BMI, faktisk hælder mindre op end kvinder, der ikke skeler til reglen.