Skip to main content

Alkohol bremser sårheling

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du jævnligt går under bordet i druk, så pas på at du ikke slår dig. Har du alkohol i blodet, så har sår nemlig sværere ved at hele.

Forkere har i forsøg med mus fundet ud af, hvorfor det tager længere tid for sår at hele, hvis man har indtaget store mængder alkohol.

Efter tre dages stort alkoholindtag efterfulgt af tre dages afholdenhed, kunne forskerne konstatere store reduktioner i niveauet af immunsystemets celler, der spiller en vigtig rolle for sårheling. Disse celler, der kaldes makrofager, fjerner bakterier og snavs.

De påviste desuden, at hvis man har lave niveauer af makrofager, så er et sår mere tilbøjeligt til at blive smittet med bakterier, siger forskerne fra Loyola University i Maywood, USA.

Forskerne fandt også, at alkohol sænker produktionen af et protein, der rekrutterer makrofager til sårstedet, og også reducerer niveauet af et protein, der også er gavnligt for immunsystemet.

"Tilsammen bidrager opdagelsen til at forstå en forsinket sårlukning og øget risiko for infektioner hos alkoholafhængige mennesker," skriver tidsskriftet Alcoholism.