Skip to main content

Fisk og frugt kan hjælpe KOL-patienter

{snippet modul199}
 
{module 187}

Fisk, frugt og ost kan forbedre lungefunktionen hos patienter med KOL, der også kaldes rygerlunger.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere fra USA og Europa, der har set på KOL-patienternes lungefunktion inden for 24 timer efter at have spist grapefrugt, bananer, fisk og ost.

Undersøgelsen blev for nylig præsenteret på American Thoracic Society 2014 Internationale konference i San Diego.

"Der er tegn på, at kosten spiller en rolle i både udvikling og kliniske funktioner for KOL," siger undersøgelsens hovedforfatter Corinne Hanson, Ph.D. og lektor ved University of Nebraska Medical Centers School of Allied Health Professions.

"Denne undersøgelse havde til formål at evaluere denne sammenhæng."

{module 236}

Forskerne anvendte data fra en langvarig KOL-undersøgelse kaldet ECLIPSE, der er lavet for at hjælpe med følge udviklingen af KOL og med at identificere biomarkører forbundet med sygdommen.

Behov for kostvejledning

Kostoptegnelser var tilgængelige fra 2.167 ECLIPSE-deltagere, der leverede information om deres kost på otte tidspunkter i løbet af en treårig periode. Hver deltager rapporterede mængden af en bestemt fødevare, de havde indtaget i løbet af de sidste 24 timer.

Forskerne kiggede på specifikke lungefunktionsmålinger for de samme deltagere, herunder resultaterne af en seks minutters gangtest og på inflammatoriske biomarkører. Resultaterne blev korrigeret for alder, køn, BMI og rygning.

De konstaterede, at mennesker, der for nylig havde spist fisk, grapefrugt, bananer eller ost havde forbedringer i lungefunktionen, mindre emfysem, gik en seks minutters gåtur hurtigere og/eller mindre besværet samt oplevede et fald af visse inflammatoriske markører forbundet med dårlig lungefunktion herunder hvide blodlegemer og C-reaktivt protein.

"Denne undersøgelse viser de næsten umiddelbare virkninger, en sund kost kan have på lungefunktionen hos KOL-patienter," siger Dr. Hanson.

"Det viser også det potentielle behov for kostvejledning til patienter med KOL."