Skip to main content

Grøntsager beskytter mod stress

Jo flere frugter og grøntsager kvinder spiser, des mindre er deres risiko for stress.

{snippet start}

Det antyder en stor australsk undersøgelse, der har sammenlignet 60.000 midaldrende mænd og kvinders stress-niveauer med deres daglige indtag af frugt og grønt.

Undersøgelsen fra University of Sydney har to gange mellem 2006 og 2010 spurgt deltagere om deres daglige forbrug af frugt og grønt og dertil bedt dem besvare en test kaldet Kessler Psychological Distress Scale, der viser omfanget af generel angst og depression.

Resultaterne viser at især kvinders stress var relateret til antallet af stykker frugt og grønt. Mænds indtag var også påvirket af grøn mad, men i mindre omfang.

Undersøgelsen viste at:

  • Kvinder, der spiste 2 daglige stykker frugt, havde en 16 procent lavere risiko for stress end kvinder, dder spiste max. en portion dagligt.
  • Kvinder, der spiste 3-4 daglige portioner grøntsager, havde en 18 procent lavere risiko for stress end kvinder, der spiste max. en portion dagligt.
  • Kvinder, der spiste 5-7 daglige portioner frugt og grøntsager, havde en 23 procent lavere risiko for stress end kvinder, der spiste max. en portion dagligt.

Ved starten af ​​undersøgelsen, karakteristika forbundet med højere stress inkluderet: at være kvinde, yngre, der har lavere uddannelse og indkomst, overvægt / fedme, en aktuel ryger og være fysisk inaktive.Der var ingen signifikant sammenhæng mellem mere end seks portioner frugt og grønt dagligt og en lavere forekomst af stress.

"Denne undersøgelse viser, at moderat daglig frugt og grøntsager er forbundet med lavere satser for psykisk stress," siger dr. Melody Ding fra University of Sydney School of Public Health, som har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal Open.

Undersøgelsen er i overensstemmelse med talrige undersøgelser, der viser, at frugt og grøntsager, sammen og hver for sig, er forbundet med en lavere risiko for depression og højere niveauer af velvære.

"Vi fandt, at frugt og grønt var mere beskyttende for kvinder end mænd, hvilket tyder på, at kvinder kan mindske deres stress ved at spise mere frugt og grænt," siger ph.d.-studerende Binh Nguyen, der er undersøgelsen førsteforfatter.