Skip to main content

Kvinders stress påvirker stofskiftet mere

Kvinders stofskifte påvirkes meget mere af stress og er dermed meget mere tilbøjelige til at tage på og få spiseforstyrrelser.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra Weizmann Institute of Science, der har undersøgt hvordan en receptor i hjernen, som bliver produceret i tilfælde af stress, påvirker kroppens reaktioner.

Resultaterne kan medvirke til at udvikle bedre lægemidler til stress-relaterede problemer og spiseforstyrrelser.

Når man bliver ramt af stress, optrapper celler i hypothalamus produktionen af CRFR1-receptoren, der er kendt for at bidrage til den hurtige aktivering af en stress-respons i det såkaldte sympatisk nerve netværk - i form af f.eks. en øget puls. Men da dette område af hjernen også regulerer kroppens udveksling af stoffer, mente forskerne, at CRFR1-receptoren også kunne spille en rolle her.

Forskerne fandt, at receptoren aktiveres i omkring halvdelen af de celler, der øger appetitten og undertrykker energiforbruget. Disse celler den ene af to typer celler i hypothalamus - den anden fremmer mæthed og forbrænding af energi.

"Det var lidt af en overraskelse, da vi instinktivt forventede, at receptoren aktiveres i cellerne, der undertrykker sult," fortæller dr. Yael Kuperman, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Cell Metabolism.

I yderligere forsøg fjernede forskerne CRFR1 receptoren i netop de celler, der vækker appetitten i hypothalamus for at se hvordan dette påvirkede musenes kropsfunktioner.

I første omgang skete der ikke nogen væsentlige ændringer, der bekræftede, at denne receptor bruges i stressede situationer. Men de de udsættes musene for stress - kulde eller sult - fik de deres anden overraskelse.

Når de blev udsat for kulde aktiverede det sympatiske nervesystem en unik type fedt kaldet brunt fedt, som producerer varme for at opretholde kroppens indre temperatur.

Når receptoren blev fjernet faldt kropstemperaturen dramatisk - men kun hos hunmus. Deres temperaturer undlod at stabilisere sig selv efter at de ikke længere blev udsat for kulde.

Også faste medførte en tilsvarende drastisk reaktion hos hunmusene.

Normalt, når maden er knap sender hjernen en besked til leveren om at producere glukose for dermed at sikre et minimumsniveau i blodet. Men da maden blev tilbageholdt fra hunmus uden CRFR1-receptoren, producerede leveren ikke lige så meget glucose, som den normalt ville og som den gjorde hos hanmusene. Hos de sultne hanmus uden CRFR1 var resultatet magen til virkningerne af kulde: deres stofskifte blev knap nok påvirket.

"Vi opdagede, at receptoren har en hæmmende virkning på cellerne, og det er det, der aktiverer det sympatiske nervesystem," siger Dr. Kuperman.

Blandt andre opdagelser afslørede resultaterne præcis, hvordan denne receptor fungerer, og hvordan det bidrager til stress respons og resultaterne viser, at det mandlige og det kvindelige stofskifte er meget forskellige under stress. Det faktum, at receptoren undertrykker sult hos kvinder, kan bidrage til at forklare, hvorfor kvinder er langt mere tilbøjelige til at få spiseforstyrrelser end mænd.

Da medicin relativt nemt kan påvirke hypothalamus, kan resultaterne være relevant for udviklingen af behandlinger til regulering af sult eller stressreaktioner, herunder angstlidelser eller depression. Faktisk er flere virksomheder allerede begyndt at udvikle medicin som skal blokere CRFR1-receptoren. Forskerne advarer dog om, at blokering af receptoren kan vise sig at have bivirkninger som vægtøgning fordi cellerne også er er involveret i stofskiftet.