Skip to main content

Hjerneaktivitet afslører om du kan modstå fristelser

{snippet modul199}
 
{module 187}

Er du typen, der ikke kan holde fingrene fra slikskålen selvom du har lovet dig selv at holde igen?

Måske har du rygrad som en regnorm?

Eller er du måske en af de der irriterende typer, der har en stålsat vilje?

Alt sammen kan forskerne nu forudse ved at se, hvor meget aktivitet, der opstår i bestemte områder af hjernen.

De kan simpelthen afsløre, om du er i stand til at modstå fristelser, som f.eks. trang til usund mad, ved at se, om der opstår aktivitet i henholdsvis den del af hjernen, som kaldes ’belønningscentret’ eller den del af hjernen, der styrer selvkontrollen, når forsøgspersoner ser fristende fotos.

En gruppe forskere fra Dartmouth College og University of Cologne har gennemført det psykologiske studie med 31 kvinder, der i første omgang fik scannet deres hjerner mens de gennemførte to opgaver.

Først skulle de se på forskellige fotos af kalorierigt mad, herunder desserter og fastfood. De skulle sige, om hvert billede var taget udenfor eller indenfor. Forskerne ønskede at få forsøgspersonerne til at gennemføre denne opgave for at se, hvilken aktivitet, der kom i hjernens belønningscenter.

8 gange større risiko

Næste opgave lavede forskerne for at kunne se, om aktiviteten i den forreste del af hjernen, som har med selvkontrollen at gøre, blev påvirket ved at forsøgspersonerne så på madbilleder. Her blev forsøgspersonerne bedt om at trykke på en knap, for at forskerne kunne se, at de reagerede på madbillederne.

Efter disse to opgaver, lod forskerne kvinderne gå i en hel uge, hvor de flere gange om dagen blev bedt om via deres telefon at rapportere om deres madtrang og spisevaner. Hvis de indikerede, at de havde lyst til mad, blev de bedt om at sige, hvor stærk den trang var og hvor gode de var til at modstå lysten – og endeligt om de endte med at give efter. Hvis de faldt for fristelsen, blev de bedt om at fortælle, hvor meget de spiste af den forbudte mad.

Forskerne fandt ud af, at de kvinder, som i begyndelsen af studiet fik målt en stor aktivitet i hjernens belønningscenter, også var dem, der oplevede flere fristelser og havde størst tendens til at give efter for pludselig madlyst.

Og samtidig forholdt det sig sådan, at de kvinder, der havde mest aktivitet i hjernens front, var mindst tilbøjelige til at give efter for lysten til usund mad, og de havde i det hele taget mere kontrol med deres indtag.

Blandt de kvinder, der havde mere aktivitet i belønningscenteret, var der 8,2 gange større risiko for at de faldt for fristelserne, end blandt de kvinder, der havde mere blus på lampen forrest i hjernen.