Skip to main content

Massage hjælper mod lændesmerter

Massage kan godt være en effektiv behandling for kroniske lændesmerter, selv om mange læger tvivler på det.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Indiana og Purdue University, hvor forskerne har ønsket at undersøge om de mange, der får massage mod deres smerter, spilder pengene eller rent faktisk får noget ud af det.

Lændesmerter er en af de almindelige og dyreste lidelser i forhold til arbejdsproduktivitet. De fleste patienter får det hurtigt bedre, men en tredjedel får vedvarende rygsmerter og 15 procent udvikler kroniske lændesmerter med betydelige fysiske begrænsninger.

Mange forsøger alt for at slippe af med smerterne - og massage giver mange en i hvert fald midlertidig forbedring, men det er kun dårligt dokumenteret.

Tidligere undersøgelser af ​​massage er gennemført i kontrollerede forsøg på klinikker. I denne undersøgelse blev 104 patienterne henvist af en læge til en massør, der tilbød 10 massagebesøg - uden omkostninger for patienten - der svarer til massage i den virkelige verden. Patienterne blev fulgt i op til 24 uger for at vurdere om forbedringerne kunne måles klinisk på længere sigt.

Forskerne konstaterede, at mere end 50 procent af dem, der deltog i undersøgelsen oplevede klinisk betydningsfulde forbedringer af deres lændesmerter.

Undersøgelsens resultater viser også at voksne over 60 havde en større tendens til at opleve klinisk relevante ændringer af deres smerter. Overvægtige patienter oplevede også betydelige forbedringer, men disse forbedringer holdt ikke i længden.

Patienter, der tog opioider, oplevede at massagen forbedrede deres smerter i nogle tilfælde, men oplevede kun halvt så mange klinisk relevante ændringer i forhold til patienter, der ikke tog opioider.

"Undersøgelsen kan give læger tillid til at de kan råde patienter med kroniske lændesmerter til at prøve massage," siger Niki Munk, der er lektor i sundhedsvidenskab på School of Health and Rehabilitation Sciences.

Sammen med kollegerne vil hun foretage yderligere undersøgelser for at se om resultaterne bliver de samme og lave en cost-benefit-analyse af massagen.

"Problemet er at kroniske lændesmerter er meget komplekse og ofte kræver en langvarig behandling."

"Generelt spekulerer folk på, om det er det værd. Vil det betale sig at give massage til mennesker i en længere periode? Vil det hjælpe med at undgå operationer, for eksempel, som måske eller måske ikke giver gode resultater? Det er de typer af analyser, som vi håber at denne undersøgelse kan give," siger Munk, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Pain Medicine.