Skip to main content

Mænd er mere narcissistiske end kvinder

{snippet start}

Mænd er mere narcissistiske og selvretfærdige end kvinder, viser en ny undersøgelse, der har analyseret flere årtiers data fra næsten en halv million mennesker.

Forskere fra University at Buffalo School of Management, NY, har analyseret narcissistiske kønsforskelle i over mere end 300 tidsskriftsartikler, afhandlinger, manuskripter og tekniske manualer.

Samlet set gennemgik forskerne 30 års undersøgelser med mere end 475.000 deltagere og har netop offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Psychological Bulletin.

Forskerne fokuserede især på tre aspekter af narcissisme:

Ledelse / autoritet
Storhedsfølelse / ekshibitionisme
Selvretfærdighed

Den tydeligste kønsforskel i undersøgelsen var selvretfærdighed, rapporterer forfatterne, der siger, at mænd er mere tilbøjelige end kvinder til at udnytte andre, og at de føler en større ret til visse privilegier.

Den næststørste kønsforskel var ledelse/autoritet, som fik forskerne til at bemærke, at mænd "udviser mere selvsikkerhed og lyst til magt" end kvinder.

Der var dog ingen signifikant kønsforskel i forhold til ekshibitionisme, hvilket tyder på, at mænd og kvinder er tilbøjelige til at være lige så forfængelige eller selvoptagede.

Ser man på data fra universitetsstuderende for perioden 1990-2013 var der ifølge forskerne ingen tegn på at hverken mænd eller kvinder er blevet mere eller mindre narcissistiske.

Tidligere forskning har vist, at forskelle i personlighed - som narcissisme - er forbundet med kønsstereotyper og forventninger.

For eksempel kan manglen på kvinder på chefposter være påvirket af forskelle i opfattelsen af ​​kvindelighed og lederskab, bemærker en af undersøgelsens hovedforfattere Emily Grijalva, der er lektor i organisation og human ressources.

"Mennesker har tendens til at observere og lære kønsroller fra de er helt unge, og kan blive irettesat hvis de afviger fra samfundets forventninger," antyder hun.

"Især får kvinder ofte hård kritik for at være aggressive eller autoritative, hvilket i højere grad presser kvinder til at undertrykke en narcissistisk adfærd."

"Narcissisme er forbundet med forskellige interpersonelle dysfunktioner, herunder en manglende evne til at holde fast i sunde langsigtede relationer, at have en uetisk adfærd og aggression. Samtidig er narcissisme forbundet med et øget selvværd, følelsesmæssig stabilitet og en tendens til at fremstå som en leder. Ved at undersøge kønsforskellene ved narcissisme, kan vi blive bedre til at forklare kønsforskellene ved disse vigtige evner."

Simpel test

Erhvervspsykologer mener, at der er to slags narcissistiske ledere: dem, hvis selvtillid tjener til gavn for organisationen, og dem, hvis arrogance faktisk er ødelæggende.

Forskere har identificeret ledere, hvis narcissisme er nyttige for deres organisation som værende "konstruktive" narcissistiske ledere, mens de dårlige er blevet beskrevet som "reaktive".

De konstruktive ledere kan med deres narcissisme skabe en positiv effekt, da deres urokkelige tro og evne til at arbejde sammen med andre kan føre til stor succes for organisationer.

Men en reaktiv leder kan være til skade for en organisations præstation, da hans misundelse og ønske om hævn samt ønske om kortsigtede sejre over rivaler overskygger fokus på det store billede.

Sidste år konstaterede forskere fra Ohio State University, at man let kan identificere narcissister ved at at stille dem et simpelt spørgsmål.

I en serie på 11 forsøg med mere end 2.200 mennesker i alle aldre, fandt forskerne, at de pålideligt kunne identificere narcissistiske mennesker ved at bede dem besvare netop dette spørgsmål:

"I hvilken grad er du enig i denne udtalelse: 'Jeg er en narcissist'", som blev efterfulgt af en definition: "Ordet narcissist betyder egoistisk, selv-fokuseret og forfængelig".

Deltagerne vurderede sig selv på en skala fra 1 til 7, hvor 1 var ikke-narcissistisk og 7 var meget narcissistisk.

Resultaterne viste, at folks svar på dette spørgsmål lå meget tæt på andre validerede målinger af narcissisme - bl.a. den udbredte Narcissistic Personality Inventory (NPI).

"Folk, der er villige til at indrømme, at de er mere narcissistiske end andre er sandsynligvis faktisk mere narcissistisk," siger undersøgelsens hovedforfatter, Brad Bushman, der er professor i kommunikation og psykologi.

"Narcissister er næsten stolte af det, så du kan spørge dem direkte, fordi de ikke ser narcissisme som en negativ kvalitet - de mener, de er bedre end andre mennesker og har det fint med at erkende det offentligt."

"Samlet set er narcissisme problematisk både for det enkelte individ og samfundet. Personer, der tror, at ​​de allerede er bedre end andre, forsøger ikke at forbedre sig selv," siger Bushman.

"Og narcissisme er dårligt for samfundet, fordi folk, der kun tænker på sig selv og deres egne interesser er mindre nyttige for andre."