12 ting du IKKE skal gøre, hvis du vil sove godt

 

Hvis du har problemer med at sove, har du sikkert prøvet alle mulige fifs. Men hvis du ikke er opmærksom på disse oplagte fejl, så hjælper hverken varme bade eller kamillete.

Du har formodentlig allerede lært, at du skal lade mobiltelefonen ude af soveværelset, men her er 12 andre naturlige og grundlæggende råd til, hvad du netop ikke skal gøre, hvis du gerne vil sove godt.

Og husk, at forskerne forbinder dårlig søvn er med slagtilfælde, overvægt, diabetes, hukommelsestab, kræft og tidlig død. Der er rigtig god grund til at få styr på teknikkerne til både at falde i søvn og til at sove uafbrudt.

Her er hvad du IKKE skal gøre, hvis du vil have en god nats søvn:

Spise sen aftensmad. Det er selvfølgeligt vigtigt at spise ordentligt, også hvis du har trænet sent på dagen. Men hvis du skubber middagsmaden til for sent på aftenen så din krop stadig fordøjer, når du skal sove, så ødelægger du den ro, der er nødvendig. Protein er især svært for kroppen at nedbryde, og et sent, proteinrigt måltid kan holde dig vågen alt for længe.

Åhr, bare 5 minutter mere…. Det er fristende at snuppe lidt mere søvn, når vækkeuret har ringet. Men det er en dårlig og afbrudt søvn, du får på denne måde. Du kommer slet ikke ned i den dybe REM søvn, så på en måde gør de ekstra 5 minutter mere skade end gavn.

Drikke kaffe om eftermiddagen.Det kan godt være, at du synes, kaffe er nødvendigt for at komme igennem de sidste timer i en hård arbejdsdag. Men da det tager mellem 8 og 10 timer at få hovedparten af koffeinen ud af kroppen, kan du være sikker på, at din eftermiddagskaffe kan ødelægge den gode søvn.

Jo, du kan altså godt få en god søvn uden en god-nat-drink. Mange falder i den grøft, at de tror, de kun kan sove med lidt alkohol i blodet. Du tænker måske, at lidt spiritus vil hjælpe dig med at slappe af, og det kan du sagtens have ret i. Måske falder du fint i søvn, men det hævner sig senere på natten, hvor du enten sover rigtig dårligt eller vågner alt for tidligt.

Så sluk dog for det fjernsyn! Hvis du ligger og zapper, og især hvis du ser noget med larmende politisirener og skuddueller, så sparker det til dit naturlige stressniveau. Og sluk også for alle de små standby lamper, bare lidt lys får din hjerne til at tro, det stadig ikke er sovetid.

Læs hvilke andre ting, du skal undlade på næste side

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?