Skip to main content

Afføringsmidler kan give alvorlige bivirkninger

{snippet modul199}
 
{module 187}

De amerikanske myndigheder advarer forbrugerne mod visse håndkøbspræparater mod forstoppelse.

Ikke mindst i forbindelse med højtiderne oplever rigtig mange, at de får forstoppelse, fordi de indtager en anden føde end normalt. Det er rigtig ubehageligt, og derfor er der mange, der tyer til nogle af de afføringsmidler, man kan købe i håndkøb på apoteket.

Nu advarer den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) forbrugerne mod ukritisk at tage midlerne, da det kan give nogle alvorlige bivirkninger og endog føre til dødsfald, hvis man ikke nøje overholder anvisningerne. Advarslen går på de midler, der indeholder natriumfosfat, og som kun må tages én gang dagligt, og højst i tre dage.

FDA opfordrer personer over 55 år og andre voksne og børn med visse sundhedsmæssige betingelser til at tale med en sundhedsperson, før de bruger midlerne, fordi de kan give risiko for skadelige bivirkninger. 

Vær på vagt hvis:

  • Du tager lægemidler, der enten påvirker nyrerne eller blodtrykket i form af diuretika, ACE-hæmmere, angiotensin-receptor-blokkere (ARB) eller non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), såsom ibuprofen.
  • Du har inflammation i tyktarmen.
  • Det er de afføringsmidler, der virker ved at trække vand ind i tarmen, der blødgør afføringen, og gør den lettere at passere, der advares imod.
  • Ifølge Mona Khurana, der arbejder hos FDA, er det vigtigt, at man overholder den angivne dosis.
  • ”Forbrugerne skal holde øje med advarselstegn på en dårlig reaktion såsom dehydrering og / eller alvorlige ændringer i blodets elektrolytniveauer,”siger hun.
  • Symptomer på dehydrering omfatter mundtørhed, tørst, nedsat urinproduktion og svimmelhed, især når man ændrer position. 
  • Symptomerne på nyreskade omfatter døsighed, sløvhed, en nedsat mængde urin eller hævelse af ankler, fødder og ben

Hvis du oplever nogle af disse symptomer efter brug af afføringsmidler, der indeholder natriumfosfater, bør du søge lægehjælp omgående, opfordrer Mona Khurana.