Skip to main content

Hedebølger påvirker dit helbred

{snippet modul199}
 
{module 187}

Ikke mindst hedebølger kan få visse mave-tarmsygdomme til at blusse op.

Udover at klimaændringerne påvirker vores omgivende miljø, så tyder noget på, at de også kan have en væsentlig indvirkning på vores helbred.

Et nyt studie viser, at opblussen af inflammatorisk tarmsygdom tiltager under og umiddelbart efter hedebølger. Schweiziske forskere har kigget på fem års journaler fra et hospital, og de har fundet ud af, at der sker flere indlæggelser relateret til inflammatorisk tarmsygdom (IBD) under lange perioder med varmt vejr.

Indlæggelser for såkaldt smitsom gastroenteritis, der viser sig ved opkastning og vandig diarré, steg også i forbindelse med hedebølger.

”Undersøgelsen viser tydeligt, at klimaændringerne kan have alvorlige virkninger på menneskers sundhed, som vi ikke har haft forståelse før nu,” siger Thomas Frei, der er klimatolog på det nationale schweiziske svar på Meteorologisk Institut.

IBD er en kronisk tilstand, der opstår, når immunsystemet angriber fordøjelseskanalen. Det fører til kronisk betændelse i tarmene og undertiden også andre dele af fordøjelsessystemet og leveren.

Alene i USA skønnes gastroenteritis at påvirke 179 mio. mennesker hvert år.

Infektiøse former af tarmsygdommen kan være forårsaget af virus, bakterier eller parasitter. Børn og ældre er i højere risiko for sundhedsmæssige komplikationer forårsaget af tarminfektioner.

{module 205}

I studiet kiggede forskerne på registreringer af 738 personer indlagt på universitetshospitalet i Zürich med symptomer på IBD - herunder Crohns sygdom og colitis ulcerosa – og 786 indlagt pga. tarminfektioner fra 2001 til 2005.

Indlæggelserne blev sammenlignet med temperaturdata fra den meteorologiske station i Zürich.

Varmen giver øget bakterievækst

I perioden var der i alt 17 hedebølger, der hver varede op til 19 dage. Under en hedebølge øgedes antallet af indlæggelser for både IBD og tarminfektioner med op til fem pct. for hver dag, hedebølgen varede, fremgår det af The American Journal of Gastroenterology.

Indlæggelser for tarminfektioner syntes at halte en uge efter en hedebølge. Da der blev taget hensyn til det, fandt forskerne, at disse indlæggelser steg med omkring syv pct. for hver dag, en hedebølge varede.

Undersøgelsen viste, at der under hedebølger ikke var en stigning i antallet af indlæggelser for en sammenlignelig gruppe på 506 personer med ikke-infektiøs kronisk tarmbetændelse, såsom dem med colitis eller cøliaki.

Forskerne ved ikke, hvorfor sygdomme i fordøjelsessystemet kan forårsage flere problemer under en hedebølge. De hælder til, at hedebølger kan ændre bakterievækst og producere stress i kroppen, som kan udløse en opblussen af fordøjelsessymptomer. Den mest sandsynlige forklaring på tidsintervallet mellem hedebølger og indlæggelser for opkastning og diarré, kan skyldes, at bakterierne skal have tid til at vokse.

Dr. Ashwin Ananthakrishnan, der studerer miljømæssige påvirkninger på Crohns sygdom ved Harvard Medical School i Boston, mener, at studiets konklusioner er temmelig spekulative, fordi patienternes sygdomshistorie, behandling m.m. også kan påvirke en genopblussen af infektionerne.