Skip to main content
Oppustethed, forstoppelse og diarre er blandt de ubehagelige symptomer på irritabel tyktarm.

Håb om hurtigere behandling for irriteret tyktarm

Rigtig mange kender det - at maven er oppustet som en fodbold, linningen strammer, og det gør ondt.

{snippet start}

Kan du nikke genkendende symptomerne, så er du ikke alene.

For rigtig mange kvinder går rundt med irriteret tyktarm også kaldet IBS (Irritable Bowel Sundrome).

Faktisk har tre gange så mange kvinder som mænd lidelsen, der er en af de mest almindelige mavetarmlidelser i den vestlige verden. Mellem 10 og 20 pct. af befolkningen lider af denne sygdom.

Tilstanden er hverken ondartet, smitsom eller arvelig, men skyldes oftest forkerte spisevaner og mangel på  motion.

En fyldestgørende årsagssammenhæng, har videnskaben hidtil ikke kunnet pege på. Men nu har forskere på Sahlgrenska Adacemy i Gøteborg fundet en mulighed for at spore sygdommen ved hjælp af en afføringsprøve.

De har nemlig identificeret et specielt protein, som kan bruges til at spore irriteret tyktarms syndrom. Proteinet granins findes i høje mængder hos patienter med irriteret tyktarm, og kan derfor findes i en afføringsprøve. Dette gennembrud har givet forskerne håb om også en bedre behandling - i dag findes der ikke nogen effektiv behandling af irriteret tyktarms syndrom.

Samme protein har tidligere vist sig i forbindelse med andre inflammatoriske sygdomme i indvoldene, som f.eks. Crohns.

Irritabel tyktarm forårsager kroniske og gentagne problemer med smerter og ubehag i maven sammen med skiftende afføringsvaner.

Diætister med speciale i mave-tarm problemer anbefaler, at man lægger kosten om til flere, små måltider med masser af grove grøntsager, groft brød, fuldkorn, fisk og magert kød. Derudover skal du skære ned på dit forbrug af salt, sodavand, mælkeprodukter og mættet fedt.

Samtidig er det vigtigt at dyrke motion, fordi det sætter tarmene i bevægelse.  Og naturligvis drikke rigeligt med vand.

Symptomer på irriteret tyktarm:

  1. Mavepine
  2. Oppustethed
  3. Forstoppelse
  4. Diarré
  5. Øget luft i tarmen
  6. Kolikagtige smerter
  7. Slim i afføringen
  8. Følelsen af ikke at få tømt tarmen for afføring

Undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem en dårligt fungerende tarm og lidelser som galdesten, hæmorider og udposninger på tarmene.