Skip to main content

Tarmlidelse kan skyldes kløen

Receptorer, der forårsager kløen i tarmsystemet, ser ud til at være skyld i den udbredte lidelse, irritabel tarmsyndrom (IBS).

Det mener amerikanske forskere, der har afsløret, at der ligesom på kroppens hud også i tarmens foring findes receptorer, der forårsager kløen. Receptorerne aktiverer neuroner, hvilket resulterer i, at IBS-patienter føler, at de oplever kroniske tarmsmerter eller en alvorlig smertefuld 'tarmkløe'.

Det er en stor nyhed for patienter med IBS: 11 procent af verdens befolkning lider af IBS, men kampen mod den kroniske smerte har taget et stort skridt fremad hvis opdagelsen kan medvirke til at udvikle effektive behandlinger.

"Vi fandt, at receptorer, der medfører en kløende følelse på huden, også gør det samme i tarmen, så disse patienter lider hovedsageligt af en 'tarmkløe'. Vi har oversat disse resultater til humane vævstest og håber nu at hjælpe med at skabe en behandling, hvor folk kan få en medicin mod IBS," siger forskningsstipendiat i gastrointestinal neurovidenskab, professor Stuart Brierley.

Han mener at disse tarmsceptorer kan give en ny måde at målrette den underliggende årsag til tarmsmerter i stedet for at bruge traditionelle lægemidler som opioider, der ikke løser problemet.

Smerterne opstår ifølge Brierley, når kløe-receptorerne kombineres med det, der er kendt som 'wasabi-receptoren' i nervesystemet, hvilket normalt hjælper folk med at reagere på at spise wasabi - det stærke japanske krydderi.

"Hvis du tænker over, hvad der sker, når du spiser wasabi, aktiverer den en receptor på nerverne og sender et smertesignal - det er nøjagtigt, hvad der sker inden i deres tarm, når de oplever en kløende virkning eller wasabi-effekt i tarmen," siger Brierley.

"Efter at have vist, at disse mekanismer bidrager til kronisk tarmsmerte, kan vi nu finde frem til måder at blokere disse receptorer og derved stoppe 'tarm-kløe' -signalet, der udgår fra tarmen til hjernen."