Skip to main content
Efter ti år med mavesmerter kan Line Vincentz igen smile selv om hun har fået konstateret cøliaki. Nu ved hun nemlig hvordan hun skal undgå smerterne.

Line er lykkelig efter ti år med stærke mavesmerter

Kraftige mavesmerter – specielt efter hun havde spist. Skiftevis forstoppelse og diarré. Et generelt ubehag i kroppen. Og konstant alt for mange sygedage.

{snippet start}

Det er nogle af de barske betingelser, folkeskolelærer Line Vincentz, 29, levede under i ca. ti år, fra hun var 17-18 år og indtil sommeren 2014, hvor lægerne på Frederiksberg Hospital endelig kunne smide en klar diagnose på bordet: Cøliaki - en kronisk tyndtarmssygdom, der på mere almindeligt dansk går under navnet gluten-intolerance.

”Svaret udløste i første omgang en vis lettelse. Jeg fik endelig en forklaring på, hvorfor jeg i så mange år havde haft det rigtig dårligt. Der VAR virkelig noget helt galt. Men da lægerne fortalte mig mere detaljeret om sygdommen, gik det meget hurtigt op for mig, at den diagnose ville få stor betydning for resten af mit liv. Min livsstil skulle ændres radikalt. Og jeg som elsker at lave god mad og bage. I det øjeblik tænkte jeg meget negativt – jeg så kun alle begrænsningerne.”

Cøliakien har udviklet sig ganske langsomt over en årrække for Line Vincentz. Hun var i begyndelsen af 20’erne, da den tog rigtig fat. Hun blev oftere og oftere syg, og smerterne udviklede sig langt mere voldsomt. Alt for mange dage måtte hun blive hjemme fra skole og kunne kun holde ud at være i sin seng.

”Når jeg i sygdommens begyndelse henvendte mig til min praktiserende læge, fik jeg blot at vide, at jeg skulle spise fiberrigt og tage kosttilskuddet Husk. Jeg tænkte på det tidspunkt ikke videre over min dårlige mave, fordi der også var perioder hvor jeg ikke havde så ondt. Min holdning var, at de gener måtte jeg leve med. Sådan er jeg skabt.

Senere da ubehaget og smerterne blev værre og værre, talte lægen om, at jeg muligvis led af en irriteret tyktarm, men igen var beskeden, at det eneste, jeg kunne gøre, var at spise sundt, fiberrigt og grønt.”

I løbet af 2013 bliver Line Vincentz meget syg med ulidelige mavesmerter rigtig mange gange. Igen kontakter hun sin læge, som hver gang slår smerterne hen og kalder dem et maveonde. Hun får at vide, hun bare skal tage det roligt.

Men i juni 2014 går det helt galt. Line Vincentz bliver indlagt akut på Hvidovre Hospital.

Farvel til rundstykkerne

”Min mand og jeg har været ude at spise, og da vi kommer hjem, får jeg stærkere og stærkere mavesmerter. Til sidst sidder jeg blot og græder. Vi ringer til 1813, som sender mig til Hvidovre Hospitals skadestue. Herfra bliver jeg overført til mave-tarmkirurgisk afdeling, hvor lægerne efter forskellige undersøgelser kan konstatere, at der hverken er cyster eller rifter i mine tarme. Der bliver taget blodprøver, og jeg får noget medicin, som kan få min mave til at slappe af. Da det hele er overstået får min mand og jeg lov til at tage hjem.”

Nogle dage senere bliver Line Vincentz indkaldt til yderligere undersøgelser på Frederiksberg Hospital. Der bliver igen taget blodprøver, og hun får foretaget en gastroskopi. Men inden da har hun været til samtale med en læge, som siger, at Hvidovre Hospitals blodprøver godt kan vise tegn på, at hun lider af cøliaki.

{module also mavetarm}

Herfra går det stærkt. I begyndelsen af juli ligger diagnosen cøliaki nagelfast.

Line Vincentz har aldrig hørt om sygdommen - kender intet til den.

”Via en diætist blev jeg straks informeret om alle de madvarer, jeg ikke længere kunne tillade mig at spise, fordi jeg er syg. Ligesom jeg blev orienteret om følgesygdomme som mave-tarm kræft og gigt. Sygdomme som i værste fald kan tage livet af mig.

Hele situationen gjorde mig vred, irriteret og ulykkelig. Jeg så virkelig kun begrænsningerne og var meget bevidst om, at de nye leveregler skal gælde resten af mit liv. Når alle mine kolleger f.eks. spiste rundstykker om morgenen på arbejdet, var der ikke noget til mig. Jeg følte mig ekskluderet.”

Bedre livskvalitet

Men nu efter et år med cøliaki må Line Vincentz konstatere, at hun med sin ændrede livsstil har fået en langt bedre dagligdag med højere kvalitet og uden smerter.

”Min mand og jeg lagde sidste sommer ud med at tage en tur til Malmø og købe vildt ind af glutenfri produkter. I Sverige er der et større udvalg af varer, og de er billigere end i Danmark. Jeg lærte også hurtigt at kigge på varedeklarationerne og måtte sætte mig ind i, hvilke andre ting end hvedemel, der indeholder gluten. Jeg anede f.eks. ikke, at der er gluten i lakrids.”

{module also gluten}

Line Vincentz og hendes mand har i dag en ganske almindelig husholdning i deres hjem, men de opererer også med ”hendes råvarer” og ”hans råvarer”. Om morgenen spiser hun yoghurt med glutenfri havregryn – frokosten står ofte på en grøn salat med hjemmebagt mørkt brød. Ingredienserne til aftensmaden kommer fra Aarstidernes glutenfri måltidskasser leveret til døren.

”Jeg spiser langt mere grønt end tidligere. Min livsstil nu er sundere og økologisk. Man kan sagtens få glutenfri mad til at smage godt. Bage brød og kager med glutenfri mel, få glutenfri øller. Sovsen kan også opbages med Maizena. Det er stadig muligt at hente en rigtig fin gastronomisk oplevelse.

I dag er jeg symptomfri. Jeg har fået et langt bedre liv – fri for smerter, en masse sygedage og dermed bekymringer i hverdagen. Så skidt med, at jeg må undvære rundstykkerne. Jeg ville ønske, at det ikke havde taget så mange år at få en diagnose.”

cøliaki