Skip to main content

Er glutenfri kost et modefænomen eller en god idé?

Omkring 5.000 danskere er diagnosticeret med glutenintolerans, cøliaki, men langt flere undgår det udskældte protein, der i årtusinder har været med til at holde os i live. 

{snippet start}

En tur i supermarkedet eller hos bageren levner ingen tvivl om, at proteinet gluten, der findes i de gamle kornsorter hvede, byg og rug, er kommet på danskerne dagsorden. Uanset, hvor man drejer hovedet, vælter det nu frem med glutenfri produkter. Men er der i bund og grund bare tale om en forbigående kosttrend, eller er det en god idé at gå i en stor bue uden om det protein, der bl.a. giver vores brød en luftig og saftig konsistens?

Professor og forskningsleder Steffen Husby fra H. C. Andersen Børnehospital i Odense er ikke i tvivl. ”Der er for mig at se klart tale om en international trend, som vi også ser i USA og Australien. Jeg vil gætte på, at den skyldes befolkningernes øgede interesse for kost og sundhed, men den er mig noget opreklameret,” siger han.

”Det er overdrevent, at så mange holder sig glutenfri, for det behøver de ikke. Det gør man kun, hvis man lider af cøliaki, hvor gluten får tyndtarmens slimhinde til at nedbrydes, så man ikke får de næringsstoffer, man bør. Hos voksne betyder det måske ikke så meget, at de undgår gluten, for de skal nok få de mineraler og vitaminer, de har brug for ad anden vej ved at gøre en særlig indsats, men hos børn er det uheldigt, hvis man holder dem glutenfri, hvis de ikke lider af cøliaki. Det kan nemlig påvirke deres vækst og trivsel i en uheldig retning,” siger han.

Spis roligt videre

Steffen Husbys kollega, professor Allan Linneberg fra Rigshospitalet i Region Hovedstaden er enig.

”Medmindre man lider af cøliaki, er der ikke videnskabeligt grundlag for at spise glutenfrit,” siger Allan Linneberg.

”Der er ganske vist mange, der siger, de får symptomer ved at indtage gluten uden, at man kan påvise cøliaki. Nogle læger kalder dette fænomen non-celiac gluten sensitivity, men om denne tilstand skyldes gluten eller andre ting, er der langt fra enighed om.”

”Så medmindre man lider af diagnosticeret cøliaki, er der videnskabeligt set ikke tilstrækkeligt mange beviser for at dømme gluten skyldigt. Derfor synes jeg, at langt de fleste af os fortsat bør nyde det saftige og luftige brød, som gluten er så godt til at frembringe. Det er trods alt kun ca. 0,5 til 1 pct. af befolkningen, der lider af cøliaki,” siger Allan Linneberg.