Skip to main content
Crohns sygdom og colitis ulcerosa går under fælesbetenelsen tarmbetændelse, der på engelsk forkortes IBD (Inflammatoric Bowel Disease).

7 råd mod tarmbetændelse

Tarmbetændelse er den populære betegnelse for Crohns og colitis ulcerosa, som op mod 25.000-30.000 danskere lider af, men selv om årsagerne er ukendte kan nogle råd tilsyneladende reducere risikoen.

{snippet start}

Mens  Crohns kan medføre betændelse i hele mavetarmkanalen, rammer colitis ulcerosa kun tyktarmen.

Man ved ikke hvorfor sygdommene opstår, men de skyldes formentlig en inflammatorisk reaktion, hvor immunsystemet går i selvsving.

Tarmbetændelse kan være en smertefuld lidelse, der ødelægger livskvaliteten hos mange, men du kan reducere risikoen med nogle få råd.

Her er syv råd mod betændelse i tarmen

1. Se efter emulgatorer

Emulgatorer, der tilsættes som stabilisator til de fleste forarbejdede fødevarer, kan ændre tarmfloraen og være årsag til betændelse i tarmene.

Vand og olie skyr normalt hinanden, men emulgatorer kan få fedtdråber til at fordele sig jævnt i stedet for at klumpe sammen. De bruges bl.a. i brød, is, margarine, mayonnaise, jordnøddesmør, dressing, kager, ris, pasta, desserter, kartoffelmos, slik, chokolade og tyggegummi.

Og ifølge forskning fra Georgia State University viste forsøg med mus, at emulgatorerne polysorbat 80 og carboxymethylcellulsose ændrede artssammensætningen i tarmfloraen på en måde, der gjorde floraen mere pro-inflammatorisk og udløste kronisk colitis hos de mus, der var genetisk tilbøjelige til at have denne lidelse på grund af et unormalt immunforsvar.

kroniske smerter, crohns, colitis