Skip to main content

Hypnose effektiv mod irritabel tyktarm

Irriteret tyktarm kan medføre ulidelige smerter, som hypnoterapi kan afhjælpe.
 

Hypnose kan være en yderst effektiv behandling af Irritabel tarm Syndrom, som op mod 15 procent af den danske befolkning lider af.

{module 117}

Det viser en svensk undersøgelse fra Sahlgrenska Akademi Universitet i Göteborg, hvor man har testet teknikken på 138 personer og samtidig har undersøgt, hvordan 208 tidligere deltagere i hypnoterapi har det idag.

Forskernes kobklusion viste, at hypnoterapi lindrer symptomerne hos 40 procent af de lidende - og at forbedringen er langsigtet.

Irritabel tyktarm medfører mavesmerter og ændring af afføringsvaner, samt udspiling og oppustethed i maven. Syndromet rammer dobbelt så mange kvinder som mænd og hovedsageligt yngre kvinder.

Patienter med mildere symptomer kan blive hjulpet gennem livsstilsændringer og nogle medicinske behandlinger, men patienter med svære symptomer mangler i øjeblikket en effektiv behandling.

Kan bruges i almindelig behandling

Anvendelse af hypnoterapi mod irritabel tyktarm er blevet undersøgt før, men kun af højt specialiserede hypnoterapi eksperter.

Derfor satte forskeren Magnus Simrén og hans kolleger sig for at gennemføre undersøgelser af behandlingsformer, der kan bruges i almindelig sundhedspleje.

Læs også...

I den ene undersøgelse, som blev offentliggjort i American Journal of Gastroenterology, modtog 138 patienter med irritabel tyktarm hypnoterapi-behandling en time om ugen i 12 uger. Undersøgelsen viste, at 40 procent viste en tilfredsstillende reduktion af symptomerne, sammenlignet med 12 procent i en kontrolgruppe.

"Behandlingen lærer patienten at kontrollere deres symptomer gennem dyb afslapning og individuelt tilpassede hypnotiske teknikker. Ideen er for patienten at så bruge denne teknik i deres hverdag," siger Magnus Simrén.

I den anden undersøgelse, som blev præsenteret i Scandinavian Journal of Gastroenterology, blev 208 patienter, der tidligere havde modtaget hypnoterapi undersøgt. Resultaterne viste, at 85 procent af dem, der var blevet hjulpet af hypnose stadig følte fordelene ved behandling i op til syv år senere - og at flertallet stadig aktivt brugte teknikken i deres hverdag.

"Samtidig var deres brug af sundhedsvæsenet som følge af mave- og tarmsymptomer reduceret med 70 procent," siger Magnus Simrén.

"Samlet set viser vores undersøgelser, at hypnose er en effektiv metode til behandling af irritabel tyktarm, selv når hypnoterapien ikke er udført af eksperter," siger Magnus Simrén.