Skip to main content

Hvepsegift kan blive medicin mod brystkræft

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du har forbandet hvepsene langt væk i denne sommer, så skulle du måske overveje at forgude dem om et par år, hvor deres gift måske er blevet kuren mod brystkræft.

Ny forskning viser nemlig at hvepsegift effektivt dræber kræftceller - i hvert fald i laboratorieforsøg udført på Institut for Biomedical Research i Barcelona, hvor man nu vil til at teste dens effektivitet på mus.

I dag behandles tumorer med strålebehandling, kirurgi og kemoterapi, der dog medfører alvorlige bivirkninger fordi de ikke rammer tilstrækkeligt specifikt.

Selv om der i øjeblikket er et bredt udvalg af medicin mod kræft har de alle alvorlige bivirkninger og desuden kan tumorer blive resistente og dermed begrænse denne type behandling.

For at modvirke disse to ulemper, har forskerne i Barcelona designet en ny behandling, baseret på et peptid - en binding af adskillige aminosyrer - fra hvepsegift som et middel mod brystkræft.

Rammer målrettet

"Dette peptid har evnen til at danne porer i celleplasma membranen, trænge ind i cellen og endelig forårsage dens død, enten pga. manglende tilførsel af ilt og næringsstoffer (nekrose) eller ved at udløse apoptose, der er en programmeret celledød," siger undersøgelsens hovedforfatter Miguel Moreno.

Imidlertid kunne dette magtfulde naturlige våben ikke anvendes på grund af dets høje giftighed og mangel på cellespecificitet; det ville ikke kun skade kræftceller, men vil også påvirke raske celler. Derfor udviklede forskerne et transportmiddel til tumoren, som får peptidet til at ophobes på en specifik og kontrolleret måde.

Reagensglas-forsøg viser, at stoffet rammer tumorcellerne og forårsager deres død, mens raske celler som røde blodlegemer ikke bliver påvirket.

Selv om resultaterne, der er offentliggjort i Journal of Controlled Release, synes at være lovende, er udnyttelsen af hvepsegiften stadig i de meget tidlige stadier. Det næste skridt er at teste deres effektivitet i forsøg med mus.

Forskerne er dog meget optimistiskeog forventer at det kan blive en succesfuld kræftbehandling, som i fremtiden kan anvendes som en supplerende behandling til de eksisterende tilbud.