Skip to main content

Probiotika kan halvere dit knogletab

Risikoen for at brække din hofte kan reduceres ved at spise såkaldt probiotika, der er gavnlige levende bakterier tilsat for eksempel mejeriprodukter.

{snippet start}

Det antyder i hvert fald en ny svensk undersøgelse fra Göteborgs universitet, hvor forskere har testet om probiotika gjorde nogen forskel på knoglestyrken hos 70 kvinder med en gennemsnitsalder på 76 år.

Kvinderne fik enten probiotika i form af Lactobacillus reuteri 6475 bakterier eller et placebo-pulver i et helt år uden at hverken forskerne eller kvinderne selv vidste hvem, der fik hvad.

Lactobacillus reuteri 6475 er en bakterie, der antages at have flere sundhedsfremmende egenskaber, og lignende bakterier anvendes allerede i forskellige kosttilskud på markedet. Bakterien findes naturligt i menneskets mave-tarmkanal. Bakterier i mave og tarme har haft stor opmærksomhed i de senere år, fordi der er tegn på, at sammensætningen af ​​vores tarmbakterier er forbundet med sygdomme som diabetes og fedme.

Knogleskørhed eller osteoporose er kendetegnet ved porøse og svage knogler, som kan få dem til at brække selv når de udsættes for lave belastninger, som f.eks. et fald fra stående højde. Andelen af ​​befolkningen med osteoporose stiger med alderen, og et flertal kvinder over 80 år har sygdommen.

"I dag findes der effektive lægemidler til behandling af osteoporose, men fordi knoglesvaghed sjældent er opdaget før den første brud, er der et presserende behov for forebyggende behandlinger," siger Mattias Lorentzon, som er overlæge og professor i geriatri på Sahlgrenska Akademiet, Göteborgs Universitet.

Det er første gang, at forskere har vist, at det er muligt at reducere aldersrelateret knogletab hos ældre kvinder til det halve hvis de får sundhedsfremmende bakterier.

"Da vi afsluttede studiet efter et år, målte vi kvindernes knogletab i deres underben med en CT-scanning og sammenlignede det med de målinger, vi lavede, da undersøgelsen begyndte. De kvinder, der modtog pulveret med aktive bakterier, havde kun tabt halvt så meget knogle i skeletet i forhold til dem, der fik det inaktive pulvere," siger Anna Nilsson, der er overlæge og lektor ved Sahlgrenska Akademiet.

"Et andet positivt resultat af undersøgelsen var, at behandlingen ikke medførte flere bivirkninger end dem, kvinderne, der fik placebo, fik."

Tidligere forskning har vist, at tarmbakterier påvirker skeletet hos mus, men dette er den første undersøgelse, hvor probiotika blev brugt til at reducere knogletab hos ældre mennesker - en opdagelse, der kan få vigtige konsekvenser i fremtiden:

"Ældre kvinder er mest udsat for osteoporose og brud. Det faktum, at vi har kunnet påvise, at behandling med probiotika kan påvirke knogletab udgør et paradigmeskift. Behandling med probiotika kan være en effektiv og sikker måde at forhindre osteoporose hos mange ældre mennesker i fremtiden," siger Mattias Lorentzon.