Skip to main content
Risikoen for tandkødsbetændelse øges, hvis man har en højere risiko for knoglebrud.

Knogleskørhed øger risikoen for tandkødsbetændelse

{snippet start}

Kvinder, der har høj risiko for knoglebrud, kan også have øget risiko for at få betændelse i tandkødet.

Det viser en ny undersøgelse af næsten 200 kvinder mellem 51 og 80 år. De røg ikke og havde ikke taget tilskud af hormoner, ligesom de ikke havde fået forebyggende medicinsk behandling for hverken knogletab eller diabetesmedicin i mindst fem år.

Kvindernes tandkød blev undersøgt, og deres frakturrisiko blev vurderet med et risikoværktøj (Frax), hvor der tages hensyn til faktorer som vægt, højde, tidligere knoglebrud, gigt, rygning og diabetes.

{module 231}

Mange af disse faktorer er forbundet med sygdom i tandkødet.

Kvinder med en høj risiko for knoglefrakturer viste sig også at have de stærkeste tegn på sygdom i tandkødet, hvilket tyder på, at risikoen for knoglefrakturer kan være en pålidelig indikator for tandkødssygdomme.

"Der er behov for yderligere undersøgelser, men Frax værktøjet kan potentielt anvendes som en måde at finde kvinder med risiko for tandkødsbetændelse," siger Leena Palomo, der er direktør for parodontologi programmet på Case Western Reserve University School of Dental Medicine i Ohio til tidsskriftet Menopause.

Kvinder kan få et hurtigt knogletab i det første årti efter starten på overgangsalderen, hvor deres østrogenniveau falder. Lavere østrogenniveau kan også føre til ændringer i kroppen, som resulterer i tandkødssygdomme.