Skip to main content

Kvinders fedtprocent kan beskytte mod hjertekar-sygdom

Jo ældre vi kvinder bliver, des større sandsynlighed er der for at tage på, men det kan faktisk vise sig at være en fordel for vores hjertehelbred.

Det antyder en ny undersøgelse fra University of California i Los Angeles, hvor forskere har analyseret data fra en national helbredsundersøgelse over en periode på 15 år.

Resultaterne viste, at kvinder med stor muskelmasse og høj fedtprocent havde en 42 procent lavere risiko for dødsfald relateret til hjertesygdom end kvinder med lav muskelmasse og lav fedtprocent. Kvinder med stor muskelmasse, men lav fedtprocent klarede sig ikke bedre end kvinderne med lille muskelmasse og lav fedtprocent.

Hos mænd betød en stor muskelmasse og høj fedtprocent kun en reduceret risiko på 26 procent, mens stor muskelmasse og lav fedtprocent reducerede risikoen med 60 procent - sammenlignet med mænd med lille muskemasse og lav fedtprocent.

I USA vurderer American Heart Association, at 5 millioner mænd og 3 millioner kvinder får et hjerteanfald årligt, men antallet af dødsfald grundet hjertesygdomme er omtrent 50/50.

Selv om dødelighedenen generelt er faldt i de sidste 50 år er faldet lavere blandt kvinder, og forekomsten af ​​hjerteanfald synes at være stigende blandt kvinder i alderen 35 til 54. Nyere forskning har også vist, at kvinder har signifikant højere niveauer af risikofaktorer forbundet med hjertesygdom end mænd.

Forskerne analyserede kropssammensætningsdata fra National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2004 og hjertekar sygdomsdata fra National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2014. De gennemgik 11.463 personer i alderen 20 år og ældre, som derefter blev opdelt i fire kropssammensætningsgrupper:

1. lav muskelmasse og lav fedtprocent
2. lav muskelmasse og høj fedtprocent
3. stor muskelmasse og lav fedtprocent
4. stor muskelmasse og høj fedtprocent

Dødeligheden relateret til hjertesygdom blev derefter beregnet for hver af disse grupper.

Resultaterne fremhæver vigtigheden af ​​at anerkende fysiologiske forskelle mellem kvinder og mænd, især hvordan forskelle i kropsfedt kan påvirke risikoen for hjertekarsygdom og -død.

Forskningen understreger også behovet for at udvikle kønsrelaterede retningslinjer med hensyn til motion og ernæring som forebyggende strategier mod udvikling af hjertekar-sygdomme.

Uanset råd om at slanke sig for at undgå helbredsproblemer, kan det være vigtigere for kvinder at fokusere mere på at opbygge muskelmasse end at tabe sig, mener forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American Heart Association.