Skip to main content

7 simple råd til at styrke hjerte og hjerne

Med alderen øges risikoen for demens og kognitive problemer, men det kan undgåes ved at følge de samme råd, der anbefales for at undgå hjerteka-problemer.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra den amerikanske hjerteforening, der er offentliggjort i tidsskriftet Stroke, hvor forskere har gennemgået 182 undersøgelser for at finde ud af hvordan råd til et stærkt hjerte påvirker hjernens helbred.

Hos mange mennesker bliver blodkarrene langsomt indsnævret eller blokeret med alderen, en sygdomsproces kaldet atherosklerose eller populært åreforkalkning, der er årsag til mange hjerteanfald og slagtilfælde. Mange risikofaktorer for atherosklerose kan ændres ved at følge en sund kost, få nok fysisk aktivitet, undgå tobaksprodukter og andre strategier.

"Forskningen viser overbevisende, at de samme risikofaktorer, der forårsager atherosklerose, også er vigtige årsager til kognitiv svækkelse og sygdomme som Alzheimer. Ved at følge syv enkle trin - Livets Simple 7 - kan vi ikke kun forhindre hjerteanfald og slagtilfælde, men også forhindre kognitiv svækkelse," siger vaskulær neurolog Philip Gorelick, der er direktør for Mercy Health Hauenstein Neurosciences i Grand Rapids, Michigan.

De syv simple råd er udarbejdet af den amerikanske hjerteforeninge, American Heart Association, for at sikre et godt hjertehelbred.

De syv råd:

 1. Sørg for et sundt blodtryk
 2. Sørg for et sundt kolesteroltal
 3. Hold blodsukkeret normalt
 4. Vær fysisk aktiv
 5. Spis en sund kost
 6. Hold en sund vægt
 7. Undlad at ryge

En sund hjerne er defineret som en, der kan:

 • være opmærksom;
 • modtage og genkende oplysninger fra vores sanser;
 • lære og huske;
 • kommunikere;
 • løse problemer;
 • træffe beslutninger;
 • støtte vor bevægelsesevne;
 • regulere vore følelser;

Kognitiv svækkelse kan påvirke alle disse funktioner.

Forskerne understreger vigtigheden af ​​at holde din hjerne sund så tidligt som muligt, fordi åreforkalkning kan begynde i barndommen.

Forhøjelser af blodtryk, kolesterol og blodsukker kan forårsage forringelse af de store og mindre blodkar, der kan forårsage en kaskade af komplikationer, der reducerer hjernens blodgennemstrømning.

For eksempel kan et højt blodtryk skade blodkar, der leverer ilt og næringsstoffer til hjertet og hjernen, pointerer Gorelick.

Skaden kan føre til opbygning af fede aflejringer - altså åreforkalkning, der indsnævrer blodårerne, reducerer blodgennemstrømningen til hjernen og kan forårsage slagtilfælde eller "mini-slagtilfælde". Det medfører mental tilbagegang, der kaldes vaskulær kognitiv svækkelse eller vaskulær demens.

Tidligere troede eksperter, at Alzheimers og andre lignende sygdomme var helt adskilt fra slagtilfælde, men "vi har efterhånden lært, at de samme risikofaktorer for slagtilfælde, der forebygges af de syv hjerteråd, også er risikofaktorer for Alzheimers og muligvis for nogle af de andre neurodegenerative sygdomme," siger Gorelick.